Terapie

 ? 

Nutriční podpora u onkologických pacientů etapa

Nutriční problémy onkologických pacientů

  • pacient s onkologickým onemocněním může trpět poruchami výživy, které souvisejí s metabolickými změnami vyvolanými přímo nádorovou tkání a s nádorovou anorexií, jež je důsledkem ovlivnění centra apetitu v hypotalamu
  • maligní onemocnění tak vede ke snížení příjmu, sníženému využití přijaté stravy i ke zvýšení energetického výdeje
  • již před stanovením diagnózy lze zjistit úbytek hmotnosti u více než 50 % onkologických nemocných
  • k tomu přistupují vedlejší účinky léčby – nauzea či průjmy po chemoterapii, změny chuti po ozařování; nechutenství, soor, stomatitidy, mukozitidy, poruchy polykání, sucho v ústech, píštěle
  • prohlubující se podvýživa zvyšuje mortalitu, pooperační komplikace a infekce, zhoršuje kvalitu života
  • nádorová kachexie je charakterizována jako syndrom zahrnující ztrátu hmotnosti, anorexii, astenii, svalovou atrofii a zpravidla anemii
  • nádorová anorexie – je hlavním faktorem kachexie způsobujícím ztráty hmotnosti v důsledku sníženého příjmu stravy
  • metabolické abnormality – část onkologických pacientů má zvýšený klidový energetický výdej, část normální či snížený; zatímco normální reakcí na snížený příjem živin je adaptační snížení klidového výdeje, metabolizmus onkologických nemocných se nedokáže takto přizpůsobit

Cíle nutriční podpory

    • získání a udržení optimální tělesné hmotnosti
    • korekce nutričního deficitu
    • zlepšení tolerance léčby a minimalizace jejích vedlejších účinků
    • zlepšení kvality života
    • optimalizace aktivity imunitního systému
  • podle doporučení ESPEN (Americká společnost parenterální a enterální výživy) z r. 2006 jsou indikace podpory následující
    • zahaj nutriční podporu, pokud podvýživa již existuje nebo pokud se předpokládá, že pacient nebude schopen jíst déle než 7 dní
    • zahaj enterální výživu, pokud se očekává neadekvátní příjem stravy (méně než 60 % odhadovaného energetického výdeje po dobu delší než 10 dní)
      (Grofová, 2007)

Všeobecné zásady výživy onkologického pacienta

  • přijímání potravy má významné psychosociální funkce, proto je přirozená perorální výživa vždy metodou první volby
  • zrušit dietní omezení, která nejsou nezbytně nutná
  • respektovat individuální kolísání intenzity obtíží a pro jídlo využívat ty části dne, kdy se pacient relativně cítí dobře
  • nabízet atraktivní, lákavě vypadající jídla
  • jíst v příjemném prostředí
  • u nemocných s rizikem malnutrice provádět nutriční screening
  • spolupracovat s nutričním terapeutem
  • strava by měla obsahovat kvalitní proteiny v množství 1-1,5 g/kg/den
  • jsou doporučována jídla s menším objemem a vysokým obsahem energie
  • vysokoenergetické nápoje a potraviny – smetana, máslo, zakysaná smetana, smetanový sýr, med, džem, sušené ovoce atd.
  • respektujeme individuální přání nemocného
  • vůně a pachy zejména teplých jídel mohou přispívat k nevolnosti, proto jsou někdy s výhodou doporučována studená jídla a chlazené nápoje
  • dobře tolerovaná mohou být tekutá nebo kašovitá jídla, je možné zařadit kaloricky obohacené tekutiny
  • v období dyspeptických obtíží je někdy vhodné vyvarovat se oblíbených jídel, aby si k nim nemocný nevypěstoval averzi

Specifická doporučení dle druhu obtíží

nevolnost, nechutenství

  • ovlivňuje se obtížně
  • nepřipravovat si jídlo sám, aby se „nenajedl vůně“
  • jíst pomalu, nespěchat
  • jíst malé porce
  • nepít před jídlem a během jídla, aby se nezvýšil pocit plnosti v žaludku
  • pít cca půl hodiny po jídle
  • pít energeticky významné tekutiny (mléko, džus, kakao, energetické nápoje), ne nízkoenergetické (vodu, kávu, neslazený čaj atd.), nepít šumivé nápoje 
  • mezi jídlem cucat kostky ledu
  • po jídle žvýkat žvýkačku
  • nejíst nejméně 2 hod. před podáním chemoterapie a před ozařováním
  • po jídle odpočívat v příjemné poloze, spíš vsedě 
  • nevolnost prodýchat
  • vyvětrat místnost, kde pacient jí

zvracení

  • lze jej účinně omezit podáním antiemetik
  • lze ovlivnit pravidelným dýcháním a klidným soustředěním
  • důležité je snažit se o příjem tekutin po lžičkách či malých doušcích ve vzestupném dávkování
  • jídla či tekutiny podávat spíš chladná až studená
  • cucat kostky ledu, kousky mraženého ovoce (jahody, meloun, pomeranč)
  • nejíst kořeněná, tučná jídla
  • při jídle sedět, neležet, odpočívat
  • nosit oděv volný v pase
  • vyhýbat se vůním a zápachům spojeným nejen s přípravou jídla, ale i parfémům, nátěrům, lakům, pachu stolice atd.
  • sipping – perorální nutriční doplňky (Nutridrink, Fortimel)

mukozitida, bolestivé polykání

  • jídlo chladné, hladké, nedráždivé
  • spíš tekutiny, k pití využívat slámku
  • nejíst a nepít kyselé či slané potraviny (citrusy, slané chipsy, krekry, instantní polévky atd.)
  • cucat kostky ledu
  • sipping nutričních doplňků
  • šetrná hygiena dutiny ústní měkkým zubním kartáčkem, štětičkou namočenou v borax-glycerinu (ne s citronovou příchutí), výplachy úst

pocit sucha v dutině ústní

  • žvýkat žvýkačky bez cukru, které zvýší produkci slin
  • cucat tvrdé bonbóny či kostky ledu
  • dostatečně pít
  • nejíst suchá, slaná, kořeněná jídla
  • velmi často vyplachovat ústa
  • udržovat vlhké rty pomocí mastí, balzámů
  • ošetření chrupu – odstranění zubních kazů
  • podpora tvorby slin medikamentózně – léky s pilokarpinem

průjem

  • důraz na pitný režim, vypít více než 2 l tekutin
  • jíst často, malé množství stravy
  • nejíst smažená, tučná, kořeněná, nadýmavá jídla
  • omezit jídla s velkým obsahem vlákniny, která zvyšuje peristaltiku
  • omezit mléko a některé mléčné výrobky, protože obsahují laktózu, která může být špatně trávena
  • ne alkohol
  • zkoušet, které potraviny pacient snese
  • sipping
  • omezit sladkosti s obsahem sladidla sorbitolu, který může vést k průjmu

zácpa

  • hodně pít, alespoň 2-2,5 l tekutin/den
  • zvýšit příjem ovoce a zeleniny, celozrnných výrobků - vyšší obsah vlákniny
  • laxativa omezeně po poradě s lékařem
  • pití projímavých minerálních vod (Šaratice, Zaječická) v malých množstvích (100 ml)
  • zvýšit fyzickou aktivitu

Související lékařské diagnózy:

Skip Navigation Links.
loga
Zavřít