Edukace
?
Dentální hygiena
Zubní prevence:
- soubor metod a opatření, kterými lze zabránit vzniku onemocnění dutiny ústní a jejich komplikacím
- poškození zubního zdraví je v 90% věcí zanedbané prevence a neinformovanosti
- dědičnost může mít vliv na vznik zubního kazu, zánětu dásní či parodontitidy z 5-10%. Dědičností podmíněné může být složení tvrdých zubních tkání, imunitní systém. Při správné zubní hygieně lze vznik onemocnění i u těchto jedinců minimalizovat.
Cíle zubní prevence:
- zabránit vzniku zubního kazu, zánětu
Postupy zubní prevence:
- správná motivace
- informace v oblasti dentální hygieny, výživy a fluoridace
- správné techniky péče o chrup
- správné pomůcky k dentální hygieně
Rozdělení zubní prevence dle věkových skupin a rizika:
- děti od narození do 6 let:
rizikem je malá zručnost při čištění zubů, neschopnost pochopit škodlivost cukrů
- děti 6 – 15 let:
rizikem je malá motivace k péči o zuby a k omezení sladkostí
- duševně a tělesně hendikepovaní:
rizikem je chybějící úsudek, nízká zručnost, závislost na pomoci jiných osob
- těhotné ženy:
riziko představují zlozvyky, zvracení, emoční změny, přejídání se, chuť na sladké
- klienti v nemocnici, domácí péči, v ústavu:
riziko postižení chrupu u těžkých celkových onemocnění, např. u DM, AIDS, nádorových onemocnění, u lidí se sníženou imunitou
- staří a nemocní:
rizikem je snížená manuální zručnost, senilita, nevyvážená strava
(Kovaľová a kol., 2010, str. 14)
Edukační anamnéza
- Alergie
- Kouření
- Těhotenství
- Přenosná onemocnění – herpes, hepatitida, AIDS
- Užívané léky – antikoagulantia, ATB, cytostatika, léky s blokátory – vedou k hyperplázii gingivy
- Aktuální stav – změny v ústech, obtíže
- Stav dutiny ústní:
- krvácení dásní při čištění zubů
- nepříjemný zápach z úst
- zuby citlivé na teplé, studené, sladké, na tlak
- bolesti v oblasti úst
- snímatelné náhrady, rovnátka, implantát
- Možná poranění:
- skřípání zubama
- úraz zubů
- úraz čelisti
- poškození zubní náhrady
- okusování předmětů
- Čištění zubů:
- současné postupy, které klient používá
- zubní kartáček – jaký, jeho stav, tvrdost
- další pomůcky při čištění zubů – zubní nit, mezizubní kartáček, ústní voda, párátka aj.
- Stav sliznic:
- popraskané koutky
- suché sliznice – pocit sucha v ústech
- povleklý jazyk
- oteklé dásně
- Slinné žlázy
- Zuby:
- vzhled chrupu – matný nebo lesklý
- kazy
- korunky
- můstky
- totální náhrada
- rovnátka
- fixní aparát
- zubní plak
- zubní kámen
- prořezávání zubů
- anatomické anomálie, anomálie postavení zubů
- Výživa:
- doba demineralizace a remineralizace v průběhu 24 hodin (demineralizace je celková doba, po kterou působí kyseliny na zub po příjmu cukru)
- cukry v jídle a pití (cca za 2 minuty po jídle dochází k poklesu pH v ústech a pokles trvá 30-45 minut po ukončení jídla)
- Fluoridace:
- příjem fluoridů v jídle, nápojích
- fluoridové tablety
- zubní pasta
- ústní voda
Edukační diagnózy
- Hledání zdravého životního stylu
- Ochota doplnit deficitní znalost
- Ochota ke zlepšení výživy
- Ochota získat deficitní dovednosti
Edukační cíle
a) kognitivní oblast
- Klient zná stav svého chrupu.
- Klient popíše vhodné pomůcky a postupy v dentální hygieně.
- Klient umí vyjmenovat vhodné a nevhodné potraviny a nápoje vzhledem k zubnímu zdraví.
- Klient vysvětlí účinek fluoridů, jejich zdroje.
b) afektivní oblast
- Klient chápe nutnost dodržování pravidelné a systematické ústní hygieny pro zachování zubního zdraví.
- Klient chápe nutnost dodržovat všechna doporučení.
c) psychomotorická oblast
- Klient předvede správnou techniku čištění zubů s ohledem na svůj věk a stav chrupu.
- Klient vybere a použije vhodné pomůcky.
Edukační intervence
Poučit klienta o možných onemocněních dutiny ústní
- Zubní kaz:
- Mechanizmus vzniku:
- zubní kaz způsobují kariogenní mikroorganizmy, které dokážou přeměnit zkvasitelné cukry v zubním povlaku (glukóza, fruktóza, sacharóza, škrob) na organické kyseliny, jejichž působením dochází k rozpouštění zubní skloviny = odvápňování (demineralizace)
- projevem odvápňování je vznik bílé skvrny na povrchu skloviny
- dochází-li k dalšímu odvápnění, přechází zubní kaz do zuboviny a zub začíná být citlivý na změny teploty, chemické podněty (kyselé, sladké)
- další průnik mikroorganizmů směrem k zubní dřeni se projeví zvýšenou bolestivostí a může způsobit zánět zubní dřeně
- Ošetření:
- V počátečním stádiu bílé skvrny lze proces demineralizace ještě zastavit. Může docházet k remineralizaci, kdy se vápník vychytává do struktur zubní skloviny. K tomuto ději může docházet jen na čistém povrchu zubu (bez plaku) za pomoci slin (obsahují vápník) a fluoridů. Proto je tak důležité množství fluordů v potravě.
- V případě, kdy zubní kaz projde větší částí skloviny, je tento děj již nevratný a léčba se provádí odstraněním kazu a náhradou různými výplňovými materiály.
- Při zasažení celé hmoty zubu je třeba odstranit zubní dřeň a dřeňovou dutinu vyplnit speciálními materiály. V některých případech je třeba zub krýt korunkou. V případě rozsáhlé destrukce zubu je nutné provést i jeho extrakci.
- Zánět dásní:
- Bakterie v ústech mohou poškozovat parodont (závěsný aparát zubu). Organizmus se tomuto poškozování brání zánětem.
- Projevy - zarudnutí, otok, prosakování až krvácení dásní. Nedochází ke ztrátě kostní hmoty (bez nálezu na rtg. snímku).
- Parodontitida:
- Pokud není léčen zánět dásní včas, dochází k dalšímu, hlubšímu poškozování závěsného aparátu zubu. Zánět tak postupuje do hloubky a poškozuje zubní cement, uchycující vazy a přilehlou kost. Vzniká tak prostor mezi dásní a zubem – parodontální chobot, což je jeden z příznaků parodontitidy. Neléčená parodontitida následně vede k postupné ztrátě upevnění zubu, k úbytku kostní tkáně (nález na rtg. snímku), k zvyšování jeho viklavosti až po jeho úplnou ztrátu (vypadnutí).
- Častým příznakem parodontitidy je přítomnost zubního kamene. Ten vzniká krystalizací minerálních látek ze slin do zubního plaku. Zubní kámen dráždí dásně a přispívá ke vzniku zánětu. Zároveň je to místo, kde žijí silně patogenní mikroby.
Poučit klienta o vhodných pomůckách k dentální hygieně
a) zubní kartáček
- velikost musí být přizpůsobena věku
- pracovní část by měla být malá (měla by pokrýt maximálně dva zuby)
- pro dospělé se zdravými dásněmi lze použít středně tvrdý kartáček (medium)
- pro děti je vhodnější zvolit kartáček měkký (soft)
- štětiny by měly být umělohmotné se zaoblenými konci, co nejvíc husté
- držátko by mělo být tvarované, aby se kartáček při čištění pohodlně držel
- kartáček je nutné měnit, jakmile jeví známky opotřebení nebo po nemoci
- elektrický zubní kartáček je vhodný pro méně zručné či hendikepované; je třeba dát pozor na velký tlak, který by mohl způsobit vznik defektů v oblasti krčku zubu
- jednosvazkové zubní kartáčky – používají se pro čištění špatně přístupných míst, např. poslední stoličky, prořezávající se zuby, stěsnané zuby, u pacientů, kteří se dáví; jednosvazkové kartáčky tak zefektivňují zubní hygienu
b) zubní pasta
- usnadňují mechanické i chemické odstraňování povlaku
- pro dobré čištění jsou součástí pasty abraziva (usnadňují odstranění povlaku a leští povrch zubu)
- dalšími složkami pasty jsou fluoridy, enzymy, inhibitory bakteriální složky, přírodní extrakty (např. z šalvěje, heřmánku, máty), dále látky, které zajišťují vhodnou konzistenci, viskozitu, pěnivost, trvanlivost, barvu, chuť a vůni
- pasty dle zastoupení aktivních látek např. zvyšují odolnost zubní skloviny vůči zubnímu kazu, prodlužují dobu vzniku zubního plaku, působí proti vzniku zubního kamene, snižují citlivost zubů
- naprostá většina zubních past obsahuje fluoridy v organické i anorganické formě, které zvyšují obsah fluoridů ve slinách a v zubním povlaku několik minut až hodin po čištění
- dětské zubní pasty obsahují úměrně menší objem fluoridů, využívají se u dětí do 6 let věku
c) mezizubní kartáček
- odstraňuje zubní plak z mezizubních prostorů
- mezizubní kartáček nasadíme kolmo k mezeře, zasuneme mezi zuby a 2-3x protáhneme
- mezizubní kartáčky se prodávají v různých velikostech
d) dentální nit (floss)
- slouží k vyčištění mezizubních prostor zejména v „bodě kontaktu“ sousedících zubů
- používá se až po vyčištění úst zubním kartáčkem a pastou
- vyrábí se v různých provedeních – voskovaná x nevoskovaná, s fluoridy i bez fluoridů, s mentolovou příchutí aj.
- vzdálenost mezi napínacími prsty by měla být cca 1,5 cm
- vlákno se opatrně zasouvá pilovitými pohyby mezi zuby, nit by měla kopírovat povrch jednoho zubu
- v mezizubním prostoru je třeba vyčistit plochy obou zubů
- prodávají se i nitě napjaté v držáku – sady na jedno použití
- pro čištění korunek, můstků, implantátů a ortodontických fixních aparátků (zámečků) je určena speciální nit se ztuženým koncem, kterým se zavádí kolem těchto prací – superfloss
e) ústní voda
- patří mezi doplňky čištění zubů
- mají antimikrobiální, dezinfekční, deodorační, bělící účinky, působí proti zánětům parodontu
- bývají obohacené o fluoridy, vitamíny, různé příchutě pro svěží dech
f) párátka
- doplněk zubní hygieny, slouží k hrubému odstranění zbytků jídla
- časté používání může vést k atrofii měkkých tkání
Naučit klienta vhodný postup při dentální hygieně:
Techniky čištění zubů
1. dospělý člověk:
2. starší lidé:
- stárnutím organizmu dochází k ústupu dásní a obnažování zubních krčků a kořenů zubu
- kořeny nejsou tak tvrdé jako korunka (povrch pokrývá cement, ne sklovina), jsou více náchylné na působení kyselin a vzniku zubního kazu
- snižuje se činnost slinných žláz – snižuje se tak omývání zubů a zřeďování kyselin
- zhoršuje se jemná motorika
- zuby mají plombované nebo chybí, mají je nahrazené můstkem, implantátem, korunkou či mají úplnou zubní náhradu
péče o zubní protézu:
- protézu nečistit zubní pastou
- čistit pod tekoucí vodou měkkým zubním kartáčkem a dětským mýdlem nebo jiným mýdlem či saponátem s neutrálním pH
- po vyčištění uložit do sklenice s vodou
- minimálně jednou týdně namočit na 1 hodinu do vody s jedlou sodou – prevence vzniku plísní
3. těhotná žena:
- technika stejná jako u všech dospělých
- alespoň 2x za těhotenství by měla žena navštívit stomatologa (nejlépe do 6. – 7. měsíce těhotenství)
- problémy mohou nastat v 1. trimestru těhotenství, kdy může trpět nevolnostmi, zvracením (i v souvislosti s čištěním zubů), „chutěmi“ – např. zvýšené chutě na sladké
- zvracení zvyšuje kyselost prostředí v ústech a může zvýšit riziko vzniku zubního kazu
- doporučení – ústa vždy vypláchnout vodou či ústní vodou s fluorem, používat měkké zubní kartáčky, při úpravě jídel používat fluoridovanou sůl
- vývoj zubů plodu začíná cca ve 4. týdnu těhotenství, proto by měla těhotná žena zvýšit přísun minerálů (vápníku, fosforu fluoru), které se nacházejí v mléce a mléčných výrobcích, rybách, syrovém ovoci a zelenině, v minerálních vodách
- každý večer by měla aplikovat Elmex gel, který vytvoří na zubech povrchový plášť a chrání je proti vzniku zubního kazu
4. novorozenec a děti do 3 let:
- vždy po krmení (i kojení) vytřít dítěti ústa např. přežehleným kapesníkem, gázou navlhčenou vodou – dítě si tak zvyká na pocit čistých úst a na manipulaci v ústech
- po prořezání prvních zubů můžeme i nadále ústa vytírat nebo použít dětský zubní kartáček bez pasty
- lze použít i kartáček pro miminka, který si rodič navlékne na prst
- dítě ukládat ke spánku s vyčištěnými ústy
- v noci nedávat pít slazené nápoje, dát převařenou vodu nebo neslazený čaj
- pokud dítě užívá léky v sirupu, vždy mu dát po léku napít neslazeným nápojem
- rodiče by neměli oblizovat dudlík či lžičku, kterou dítě krmí – předávají své kariogenní mikroorganizmy dítěti
- ve 2-3 letech by rodiče měli poprvé navštívit s dítětem zubního lékaře
5. děti 3-6 let
- pravidelně čistit zuby
- používat stírací techniku – horní i dolní oblouk zubů najednou
- dobře čistit žvýkací plochy zubů
- používat dětské kartáčky a dětské zubní pasty, které mají menší množství fluoridů
- nechat dítě čistit „samo“ a následně zuby dočistit
6. 6-12 let:
- děti si čistí zuby samy, ale rodiče kontrolují, případně dočišťují
- stírací technika
- každý zubní oblouk zvlášť
7. starší školní věk 12-15 let:
- výuka čištění mezizubních prostor – mezizubními kartáčky, nití
Poučit klienta o vhodné výživě a fluoridaci
a) výživa:
- měla by splňovat zásady zdravé výživy – vyvážený přísun živin včetně minerálů, vitamínů, stopových prvků; dostatek ovoce a zeleniny v syrovém stavu
- čerstvé ovoce a zelenina nejsou lepivé (výjimku tvoří banány, sušené ovoce), proto při jejich konzumaci jsou ovocné cukry se zubem v kontaktu jen krátce a navíc množství slin, které při jídle čerstvého ovoce a zeleniny vzniká, povrch zubů omyje
- častá konzumace cukrů přispívá ke vzniku zubního kazu
- pozor je třeba dávat na popíjení sladkých nápojů z lahve po doušcích – zuby jsou dlouhou dobu v kontaktu s cukry (u pití coca-coly navíc přítomnost kyseliny fosforečné způsobuje odvápnění skloviny)
b) fluoridy:
- fluoridy mají protikazový účinek, fluoridy se zabudovávají do skloviny, zkvalitňují ji a zvyšují tak její odolnost
- optimální dávka je 2 mg fluoridů/ 24 hodin
- fluor lze do těla dodat fluoridovanou pitnou vodou, fluoridovými tabletami, fluoridovanou kuchyňskou solí, zubní pastou, zubními vodami, žvýkačkami s fluoridy
- k intenzivní fluoridaci zubů je určen Elmex-gelée (obsahuje aminfluoridy, které účinně remineralizují sklovinu), nanáší se 1x/týden na zubní kartáček a čistí se cca 3 minuty; po aplikaci se nevyplachují ústa a je vhodné asi 1 hodinu nejíst a nepít
Související ošetřovatelské diagnózy: