Diagnostika (Vyšetřovací metody)

 ? 

Radioizotopová flebografie etapa

Princip

Izotopová flebografie poskytuje informace o stavu žilního řečiště. Radiofarmakum je aplikováno do žilních kmenů na hřbetu nohou v malém objemu. Pacientovi utáhneme  gumová obinadla ve výši nad kotníkem a pod kolenem k usměrnění krevního proudu do hlubokých žilních kmenů lýtka a stehna. Pacient leží pod kamerou v poloze na zádech. Okamžitě po aplikaci provádíme snímky žil lýtka, popliteální žíly, žíly stehen a pánevní oblasti. Po uvolnění gumových obinadel se aplikuje 2. dávka radiofarmaka. Povrchové žíly se  zobrazují společně s hlubokými žilami. Součástí tohoto vyšetření bývá následná perfuzní scintigrafie plic.

Klinické využití

  • Informace o stavu mikrocirkulace (i pro posouzení úspěchu revaskularizační léčby)
  • Informace o funkčním efektu prokázané anatomické léze a účinnosti kolaterálního oběhu
  • Podezření na embolii plicní tepny

Kontraindikace

  • Je-li vyšetření provedeno jako součást diagnostiky embolizace do plic, neexistuje absolutní kontraindikace pro toto vyšetření. Gravidita a laktace je relativní kontraindikací – při nutnosti provedení vyšetření je nutno minimalizovat aplikovanou aktivitu radiofarmaka. Při laktaci je třeba přerušit kojení dítěte na dobu 12ti hodin.

Příprava pacienta k vyšetření

Hygiena dolních končetin, upozornění na aplikaci injekce do žíly, poloha při vyšetření vleže, stažení gumovými obinadly. Pokud má pacient bandáž dolních končetin, odstraníme ji.

Péče o pacienta po vyšetření

Pokud měl pacient před vyšetřením bandáž dolních končetin, provedeme ji. Je vhodný dostatečný příjem tekutin a omezit kontakt s malými dětmi.

Radioizotopová flebografie a plicní perfuze

Skip Navigation Links.
loga
Zavřít