Diagnostika (Vyšetřovací metody)

 ? 

Lymfografie etapa

Princip

Lymfografie je založená na přímé aplikaci kontrastní látky do lymfatické cévy. Jedná se o invazivní vyšetření s nutností preparace mízní cévy z 2-3cm incize. Používá se olejová jódová kontrastní látka Lipiodol – Ultrafluid. Podle zobrazovaných uzlin se volí místo preparace míznice. Pro znázornění míznic a uzlin dolních končetin, pánve a břicha se podává kontrastní látka do vypreparované lymfatické cévy na hřbetu nohy. Obdobně při zobrazování míznic a uzlin horní končetiny se kontrast aplikuje do lymfatické cévy na dorzu ruky.

Indikace

Nejčastěji se provádí bipedální kontrastní lymfografie  k zobrazení pánevních a částečně i břišních uzlin  při gynekologických malignitách (rakovina čípku) nebo u seminomu k upřesnění rozsahu metastatického postižení, pokud je výsledek neinvazivních vyšetření (CT nebo MR) nejasný.

Postup při vyšetření

Postup bipedální kontrastní lymfografie:

Vyšetření je časově náročné. Doba plnění mízních cév je 1-3 hod, během kterých nemocný musí ležet. Nejprve se aplikuje podkožně do meziprstí 1 ml patentní modře Patentblau AE. Následně po nabarvení mízních cév se důkladně vydezinfikují a zarouškují nohy. Po znecitlivění 1% trimekainem se provede podélná incize kůže v místě nabarvených lymfatických cév, ze kterých se nejsilnější vypreparuje a do ní se pak zavede speciální lymfografická jehla s mandrénem. Po odstranění mandrénu se na jehlu napojí spojovací set. Do každé končetiny se podá 8-10 ml lipiodolu pomocí lymfografické pumpy. Plnění se sleduje skiaskopicky. Jakmile se dosáhne úrovně cisterna chyli, pumpa se zastaví, jehly se vytáhnou a incize uzavře suturou. Po zašití je provedeno 1. snímkování - fáze plnění (zahrnuje předozadní a obě šikmé projekce na pánev a břicho). Druhé snímkování se provádí za 24 hod a zobrazuje fázi střádání. Kontrast přetrvává v uzlinách několik týdnů.
Vyhodnocení se provádí z obou sad snímků. Hodnotí se velikost, ohraničení uzlin, defekty v uzlinách a eventuální městnání kontrastu v lymfatických cévách.

Kontraindikace

  • známá alergie na jod, patentní modř
  • tromboflebitida nebo významné kardiopulmonální změny (u každého výkonu dochází k malé embolizaci jodové olejové kontrastní látky do plic)

Komplikace

Jako každý výkon, u kterého se podává kontrastní látka, i lymfografie má své komplikace.

časné komplikace

  • alergická reakce na patentní modř, lipiodol nebo mesocain
  • manifestní olejová plicní embolizace způsobená kontrastní látkou
  • infekce v místě kožního řezu

pozdní komplikace

  • trofické změny v uzlinách a mízních cévách (fibróza, hylinóza), které se mohou projevit poruchou jejich funkce manifestující se otokem – lymfedémem

Skip Navigation Links.
loga
Zavřít