Kazuistiky cvičné

 ? 

Ošetřovatelský proces u pacientky s agorafobií – panickou poruchou etapa

51letá pacientka byla přijata k první hospitalizaci na psychiatrické klinice. Od svých 37 let je ambulantně léčena pro úzkostné stavy – sociální fobii. Nepravidelně užívá předepsanou medikaci, kontroly u ambulantního psychiatra rovněž nepravidelné.

Poslední měsíc došlo ke zhoršení potíží, pacientka začala mít strach z jídla, které prodávají v obchodě, chování prodavaček popisovala jako nehygienické, prostředí zejména v supermarketech jí připadalo nebezpečné, cítila velkou úzkost. Postupně přestala chodit nakupovat, pohybovala se jen doma a v bezprostředním okolí domova. Nevycházela na úřady, do zaměstnání. Představa kontaktu s lidmi a návštěva prostor, kde může někoho potkat, jí způsobovala velký nával úzkosti. Bezpečně se cítila pouze ve své posteli. Začala být velmi uzavřená, plačtivá, pociťovala často palpitace, pocity svírání na hrudníku, dechové obtíže. Má problémy s usínáním, několikrát za noc se budí, spánek je nekvalitní. Hypnotika užívala často, nyní jí už „nezabírají“. V posledním období velmi málo jedla i pila, nepociťovala chuť ani potřebu. Cítí se velmi unavená, každá aktivita ji vyčerpává, obtížně zvládá běžné úkony denního života.

Odmítala navštívit jakéhokoli lékaře, prý jí stejně nepomůže a nevěří jim. K hospitalizaci ji přemluvil manžel a děti, k příjmu přichází v doprovodu manžela.

Její chování je velmi úzkostné, na otázky odpovídá pomalu, dlouho hledá odpovědi. Komunikace je pro ni namáhavá, obtížně udržuje oční kontakt. Necítí se dobře, má potíže s dýcháním, palpitacemi. Je plně orientována všemi kvalitami. Suicidální úvahy neguje.

Skip Navigation Links.

Ověření znalostí:

Zaškrtněte související ošetřovatelské diagnózy a případně také intervence () ve vybrané oblasti:

Skip Navigation Links.
Collapse aktuálníaktuální
neefektivní léčebný režim - 00078
neefektivní léčebný režim rodiny 00080
neefektivní léčebný režim komunity - 00081
zhoršené udržování domácnosti - 00098
neefektivní podpora zdraví - 00099
Collapse ke zlepšení zdravíke zlepšení zdraví
ochota ke zlepšení léčebného režimu - 00162
ochota ke zlepšení výživy - 00163
efektivní léčebný režim - 00082
hledání zdravého životního stylu - 00084

loga
Zavřít