Kazuistiky cvičné

 ? 

Ošetřovatelský proces u fyziologického novorozence etapa

Matka  K. L., 29 let, druhá gravidita, v roce 2002 porod císařským řezem – děvče 2700 g. Matka kojila 2 týdny, neměla dostatek informací o kojení a dostatečnou podporu okolí.

Nynější těhotenství probíhalo bez komplikací. 
Spontánní porod ve 40. týdnu hlavičkou, narozen chlapec, skóre podle Apgarové bylo  10, 10, 10. Poporodní adaptace dítěte proběhla bez komplikací, novorozenec byl na porodním sále přiložen k prsu, sál pěkně, byl čilý. Při narození byla porodní hmotnost novorozence 3250g/50 cm.

Dnes je novorozenec 48 hodin starý, je na pokoji s matkou. Matka přikládá novorozence k prsu 10-12x za 24 hodin, laktace začíná. Na pravém prsu je ragáda, která nekrvácí, matka cítí při kojení bolest. Dítě má hmotnost 2 980 g, za 48 hodin je úbytek hmotnosti 270 g, novorozenec je čilý, aktivně saje, ke krmení se hlásí. Kůže i sliznice novorozence jsou růžové, hydratace dostatečná. Pupeční pahýl je bez známek infekce, zasychá.

Novorozenci odešla smolka do 24 hodin. Nyní je přechodná stolice, dnes 2x, bez příměsi. Močí dostatečně, moč je čirá, žlutá. Bříško je měkké.

Novorozenec udržuje tělesnou teplotu dobře. Je v novorozeneckém lůžku, ve zvýšené poloze na zádech s podložkou Nanny. Novorozenec převážně spí. V bdělém stavu je čilý, dýchání je pravidelné, reflexy jsou výbavné.

Maminka bez obtíží zvládá ošetřování novorozence, kontakt je velmi intenzivní,  komunikuje s ním. Matka s dítětem manipuluje šetrně a pomalu.

Matka vnímá negativně malé nalití prsů a prodloužený nástup laktace, což je umocněno předchozí špatnou zkušeností (krátká doba kojení prvního dítěte).

Správné přiložení dítěte k prsu Poloha vsedě při kojení Poloha tanečníka při kojení Boční držení dítěte při kojení Vertikální poloha při kojení Pomůcky pro polohování při kojení Pomůcky ke kojení pro matky

Skip Navigation Links.

Ověření znalostí:

Zaškrtněte související ošetřovatelské diagnózy a případně také intervence () ve vybrané oblasti:

Skip Navigation Links.
Collapse aktuálníaktuální
neefektivní léčebný režim - 00078
neefektivní léčebný režim rodiny 00080
neefektivní léčebný režim komunity - 00081
zhoršené udržování domácnosti - 00098
neefektivní podpora zdraví - 00099
Collapse ke zlepšení zdravíke zlepšení zdraví
ochota ke zlepšení léčebného režimu - 00162
ochota ke zlepšení výživy - 00163
efektivní léčebný režim - 00082
hledání zdravého životního stylu - 00084

loga
Zavřít