Kazuistiky cvičné

 ? 

Ošetřovatelský proces u pacientky s varixy dolní končetiny etapa

Paní I.P., 34 let, byla přijata na oddělení cévní chirurgie k operačnímu výkonu pro varixy na pravé dolní končetině. Pacientka je hospitalizována 3. den, je 2. den po operaci.

Rodinná anamnéza je bezvýznamná, pouze matka se léčí pro hypertenzi.

Pacientka prodělala běžná dětská onemocnění, v 10 letech měla mononukleózu, bez následků. Nyní se s ničím neléčí, žádný úraz ani operační výkon neudává. Varixy má asi 10 let, po poslední graviditě v roce 2006 došlo ke zhoršení subjektivních potíží, objevují se bolesti dolní končetiny a otoky.

Pacientka je nekuřačka, alkohol pije příležitostně, drogy neužívá. Udává alergii na penicilin. S příjmem potravy a tekutin nemá žádný problém. Upřednostňuje racionální výživu s dostatkem ovoce a zeleniny. Snaží se stravovat pravidelně 5krát denně. Stravuje se doma společně s dětmi, pravidelně vaří. V nemocnici jí je podávána dieta č.3. Z tekutin upřednostňuje neslazené minerální vody a ovocné čaje. Kávu pije 2-3 šálky denně. Váží 53 kg, měří 160 cm, BMI 20,7.

S močením ani vyprazdňováním stolice nemá žádné problémy, stolice je pravidelná, normální barvy, formovaná. Potí se přiměřeně, bez odéru. Kůži má  bez defektů. Sliznice růžové. Chrup v pořádku, pravidelně navštěvuje stomatologa.

Na pravé dolní končetině má v třísle a v kolenní jamce operační rány kryté sterilními čtverci. Rány jsou klidné, hojí se per primam. Na pravé dolní končetině má přiloženou elastickou bandáž. Na levé horní končetině má sterilní krytí po odstranění intravenózní kanyly.

Se zrakem ani sluchem problémy nemá, je orientovaná místem, časem i osobou.Oční kontakt udrží, řeč je plynulá. O svém zdravotním stavu i dalším postupu léčby je dostatečně informována.

Doma spí 6-7 hodin denně, ráno se cítí odpočatá. V nemocnici spala špatně, vadí jí bolest  operované dolní končetiny a vynucená poloha na zádech. Má také obavy, jak manžel doma zvládá péči o děti. Už se těší domů.

Nyní je na mateřské dovolené, dříve pracovala jako přepážková pracovnice na poště, spíše sedavé zaměstnání. V mládí hrála závodně volejbal, nyní jí z důvodu péče o děti nezbývá na pravidelný sport dostatek času. Snaží se  chodit s dětmi na pravidelné procházky, občas si jde zacvičit.

Bydlí s manželem a dvěma dětmi v panelovém domě. Rodinné problémy označuje jako běžné. Hlavním smyslem jejího života je nyní péče o děti. Po skončení mateřské dovolené by se ráda vrátila do zaměstnání. Je optimistka, věří, že s pomocí manžela a občas i babičky vše zvládne.

Menstruaci má pravidelnou od 14 let, užívá hormonální antikoncepci. Žádné gynekologické potíže neudává, sexuální život označuje za normální. Na preventivní gynekologické prohlídky chodí pravidelně. Nyní uvažuje vzhledem k varixům o změně antikoncepce. Další děti již neplánuje.

Bolest operované dolní končetiny hodnotí jako snesitelnou, zhoršující se při chůzi. Analgetika si bere jen večer, aby se lépe vyspala.

Skip Navigation Links.

Ověření znalostí:

Zaškrtněte související ošetřovatelské diagnózy a případně také intervence () ve vybrané oblasti:

Skip Navigation Links.
Collapse aktuálníaktuální
neefektivní léčebný režim - 00078
neefektivní léčebný režim rodiny 00080
neefektivní léčebný režim komunity - 00081
zhoršené udržování domácnosti - 00098
neefektivní podpora zdraví - 00099
Collapse ke zlepšení zdravíke zlepšení zdraví
ochota ke zlepšení léčebného režimu - 00162
ochota ke zlepšení výživy - 00163
efektivní léčebný režim - 00082
hledání zdravého životního stylu - 00084

loga
Zavřít