Kazuistiky cvičné

 ? 

Ošetřovatelský proces u pacienta s komocí mozku etapa

Lékařské diagnózy

  • Komoce

Terapie

  • Analgetikum

Dietoterapie

  • racionální

Monitoring

  • Krevní tlak, pulz – 3krát denně

Záznam informací z rozhovoru s pacientem

Pacient J. N. byl přijat na neurochirurgickou kliniku pro sledování po komoci. Pacientovi je 27 let, pracuje jako dělník v jedné továrně. Žije s rodinou (manželka a jedno dítě). Mezi jeho koníčky patří cyklistika, při které také došlo k úrazu – pád z kola. Po pádu ztratil na 1 minutu vědomí, události, které předcházely, má ,,zamlžené“. Dnes je druhý den hospitalizace.

Pacient se cítí dobře a chtěl by jít již domů. Během posledního roku neprodělal žádná onemocnění. V zimě s rodinou jezdí lyžovat, v létě se věnují cyklistice. Snaží se dodržovat racionální zásady výživy. Pacient kouří (snaží se přestat), alkohol pije pouze příležitostně, drogy neužívá.

Úraz se stal při vyjížďce na kole, spadl a poté si krátký okamžik nic nepamatuje. Do nemocnice ho dopravila po návratu domů manželka.

Denní příjem stravy má rozvrhnutý do asi 6 porcí, pravidelně se schází celá rodina u večeře. Během dne vypije asi 2 l tekutin.

Pacient na stolici chodí pravidelně každý den. Stolice je bez příměsí, žádné zvyklosti týkající se vyprazdňování moči nebo stolice nemá. Pacient nemá žádné problémy při močení, moč je žlutá čirá. Pacient se potí přiměřeně, pot nemá nadměrný zápach.

Pacient je plně soběstačný. Pobyt v nemocnici vnímá jako ztrátu času, volný čas tráví přemýšlením, četbou novin a spánkem.

Problémy s pamětí až do úrazu neměl, okolnosti kolem úrazu má ,,zamlžené“.

Bezprostředně po úrazu a několik hodin po něm udával bolesti hlavy, které již odezněly. Pacient je orientovaný všemi kvalitami. Řeč je plynulá, adekvátně reaguje na kladené otázky.

Kůže je celistvá, bez defektů.

Včera a dnes ráno si pacient stěžoval na nauzeu, u oběda se stav již zlepšil, ale podle jeho slov to ještě není úplně ono. Hlava ho již nebolí.

Skip Navigation Links.

Ověření znalostí:

Zaškrtněte související ošetřovatelské diagnózy a případně také intervence () ve vybrané oblasti:

Skip Navigation Links.
Collapse aktuálníaktuální
neefektivní léčebný režim - 00078
neefektivní léčebný režim rodiny 00080
neefektivní léčebný režim komunity - 00081
zhoršené udržování domácnosti - 00098
neefektivní podpora zdraví - 00099
Collapse ke zlepšení zdravíke zlepšení zdraví
ochota ke zlepšení léčebného režimu - 00162
ochota ke zlepšení výživy - 00163
efektivní léčebný režim - 00082
hledání zdravého životního stylu - 00084

loga
Zavřít