Kazuistiky

 ? 

Ošetřovatelský proces u novorozence, následně kojence s cystickou fibrózou (CF) etapa

Rodinná anamnéza

Dítě ze čtvrtého fyziologického těhotenství. Těhotenství probíhalo bez komplikací až do 33. týdne, kdy byla na ultrazvuku zjištěna perforace jejuna s volnou tekutinou v dutině břišní. Amniocentézou byla potvrzena cystická fibróza.

Porod proběhl ve 35. týdnu těhotenství, sectio caesarea, pro předčasný odtok plodové vody. Voda byla zeleně zakalená.

Matka se léčí pro epilepsii, je stabilizována. Otec je zdráv. Sourozenci: sestra (nar. 2004) zdráva, sestra (nar. 2002) se léčí pro epilepsii, bratr (nar. 2006) zdráv. Nikdo v rodině netrpí CF.

Osobní anamnéza (nynější onemocnění)

Dítě - chlapec ze 4. fyziologické gravidity, porozen ve 35. týdnu těhotenství, sectio caesarea, pro předčasný odtok plodové vody. Voda byla zeleně zakalená.

Porodní váha 2570 g, porodní délka 46 cm. Nekříšen, novorozenecký ikterus nebyl, časná poporodní adaptace dobrá. Apgar skóre 10 - 9 – 10.  Po chvíli bylo nutné prodýchnutí ambuvakem, bylo odsáto malé množství zeleného stagnujícího obsahu žaludku, byla ponechána žaludeční sonda. Dle chirurgického konzilia a pediatrického vyšetření byla indikována operační revize dutiny břišní. Před operací bylo nutno intubovat pro pokles saturace O2. Ještě v den porodu byla provedena revize dutiny břišní s následnou resekcí 15 cm střeva, řešena anastomózou end to end. Během výkonu byly velké nároky na ventilaci.

Po výkonu byl chlapec hospitalizován na JIP s následnou terapií

  • Podpora oběhu
  • Aplikace surfaktantu (látka fosfolipidové povahy, která udržuje po výdechu rozepjaté plicní alveoly, které by jinak kolabovaly; surfaktant bývá nedostatečně vyvinut u nedonošených – nezralých dětí)
  • Opakované podání transfuzí kvůli anemii
  • Energetická potřeba organizmu zajištěna parenterální cestou

Třetí den po porodu

  • Extubace
  • Zátěž stravou – kojen nebyl, přechod na kojeneckou stravu bez problémů

Pět týdnů po porodu se začaly objevovat acyklické stolice. Bylo provedeno ultrazvukové vyšetření GIT (gastrointestinálního traktu). Prokázán zahuštěný obsah žluči a nevylučující stenóza až atrézie ductu choledochu. Na základě nálezu bylo provedeno ERCP (endoskopická retrográdní cholangiopankreatografie) - nález byl fyziologický.  Při symptomatické léčbě kyselinou ursodeoxycholovou byla stolice hypocholická až normálně zbarvená.

Léčba

  • Nutrilon pepti (80-150 ml je jedna dávka) + ½ odměrky Fantomaltu a Frotifaru (potravové doplňky složené pouze ze sacharidů, neobsahují tuky a bílkoviny) + 0,5 ml 10% NaCl
  • Pankreatinum - před každým jídlem
  • Bronchodilatancium + Mukolytikum – inhalace 3x denně – následuje dechová fyzioterapie
  • Antibiotikum suspenze po 12 hod., per. os.
  • Vitaminy AD, ze skupiny B per. os.
  • Antianemikum per. os.
  • Lactobacilus acidophilus per. os.
  • Cholagoga per. os.

Lékařské diagnózy

  • Cystická fibróza s plicními projevy
  • Hepatopatie
  • Mekoniový ileus
  • Protilátková imunodeficience ve třídě IgG

Současný stav, stáří 12 týdnů:

Inhalace kojence s cystickou fibrózou Inhalace kojence s cystickou fibrózou Inhalace kojence s cystickou fibrózou Inhalace kojence s cystickou fibrózou

Skip Navigation Links.

 

Podpora zdraví

Fyziologický průběh těhotenství. Předčasný porod ve 35. týdnu těhotenství, císařským řezem (sectio caesarea). Bezprostřední poporodní adaptace dobrá. Kříšen nebyl. Kyčle - široké balení (do plenkových kalhotek se vkládá ještě látková plena). Ve vztahu k dg. cystická fybróza se ihned od novorozeneckého věku zahájila preventivní opatření, kterými je inhalace bronchodilatancii a mukolytiky s následnou dechovou rehabilitací - poklepové masáže a míčkování.

Výživa

Kojen nebyl. Převeden na umělou kojeneckou výživu bez problémů, stravu toleruje. Dostává Nutrilon pepti 80-150 ml jednotlivá dávka + ½ odměrky Fantomaltu a Frotifaru (což jsou výživové doplňky obsahující pouze sacharidy). Pije pěkně, s chutí, neublinkává. Přiměřeně hydratován. Velká fontanela klidná 1 x 1cm.

Vylučování a výměna

Močí přiměřeně, moč je bez patologických příměsí či patologického zápachu. Stolice je formovaná, 3-4krát denně, žluté (občas žlutozelené) barvy, bez patologických příměsí. Zácpou ani meteorizmem netrpí. Potí se přiměřeně. Je afebrilní. Dýchání symetrické, bez patologických fenoménů. Neprojevují se známky dušnosti, nekašle, není zahleněný.

Aktivita - odpočinek

Je čilý. Vykazuje přiměřenou tělesnou aktivitu dvanácti týdnů života. Neprojevuje se zvýšená únava. Dýchání je symetrické, bez patologických fenoménů. Akce srdeční pravidelná, bez šelestů. Má ustálený rytmus spánku a bdění. Spánek je klidný. Zvyky při usínání - usíná se šidítkem (dudlíkem). Veškerou péči o dítě zajišťují dětské sestry. Matka s dítětem hospitalizována není.

Vnímání - poznávání

Otáčí za zvukem hlavu. Na silný, nečekaný zvuk reaguje prudkými pohyby končetin, svraštěním mimických svalů obličeje. Předměty a osoby fixuje zrakem. Rozdílně reaguje na chuťové podněty. Pomlaskáváním reaguje na mléčnou stravu. Na některé léky per. os reaguje negativně (prská). Dítě má dobře vyvinuté všechny smysly. Přiměřeně reaguje na zvuky, Nerozlišuje známou a neznámou osobu. Pozitivně reaguje na přiměřené stimuly (vlídný hlas, taktilní stimulace atd.).

Vnímání sebe sama

Vzhledem k věku nelze hodnotit.

Vztahy

Dítě je z úplné rodiny, má 3 starší sourozence. V nemocnici je hospitalizované bez matky. Vzhledem k tomu, že rodina pečuje o starší sourozence a nežije v místě nemocnice, navštěvuje chlapce nepravidelně, méně než jednou týdně. Telefonicky se ale pravidelně informuje o vývoji stavu svého dítěte.

Sexualita

Kojenec mužského pohlaví. Varlata sestouplá ve skrotu.

Zvládání zátěže - odolnost vůči stresu

Dítě přiměřeně reaguje na podněty. Má dobrou náladu, většinou je klidné a spokojené.

Životní princip

Vzhledem k věku nelze hodnotit.

Bezpečnost – ochrana

Kůže bez patologických změn. Přetrvává však ikterický kolorit kůže. Jizva po operační ráně ve středním mezogastriu a pravém hypochondriu klidná, zhojena per primam. Nos, uši i spojivky bez výtoku. Alergie 0. Afebrilní.

Komfort

Dítě netrpí bolestí, neprojevuje se bolestným chováním. Má dostatek rozmanitých podnětů ke svému rozvoji. Sociální stimuly chlapci poskytují zdravotničtí pracovníci, nejvíce dětské sestry. Rodina v době hospitalizace minimálně.

Růst, vývoj

Dítě odpovídá úrovní neuropsychického vývoje svému kalendářnímu věku. Tělesným vývojem též odpovídá svému věku. Hmotnostní křivka uspokojivá.

loga
Zavřít