Lékařské diagnózy
?
Obezita v dospělosti
Definice
Obezita je multifaktoriální nemoc, která vzniká při nadměrném ukládání tukové tkáně v organizmu nad určitou optimální mez.
V současnosti je považována za epidemii 3. tisíciletí a civilizační chorobu, která následně u postižených evokuje vznik dalších neméně závažných nemocí. O nebezpečí jasně hovoří statistiky, kdy ČR se dostává na přední místa žebříčku v počtu lidí s nadváhou a obezitou v Evropě.
V roce 2005 bylo v ČR 52% lidí s nadváhou a obezitou. (Kunešová, 2006) Tento trend má vzestupný charakter.
Tuková tkáň – hnědá, bílá
- Hnědá tuková tkáň zajišťuje produkci tepla spalováním tuků. Vyskytuje se zejména u novorozenců, tvoří až 5% celkové hmotnosti. Po prvním roce života rychle ubývá.
- Bílá tuková tkáň je převážně složena z triacylglycerolů a esterů cholesterolu. U obézních jedinců tvoří až 50% celkové hmotnosti. Funkce – energetická zásobárna, tepelná izolace, ochrana vnitřních orgánů.
Obezita je komplikací závažných nemocí, jako je diabetes mellitus, hypertenze, dna, cholelitiáza, pankreatitida, ateroskleróza, degenerativní onemocnění pohybového aparátu, dýchací problémy z důvodu vysokého stavu bránice, kardiovaskulární nemoci, trombózy, kýly, nádory. Obezita mění i psychiku. Do popředí vystupuje nízké sebehodnocení, deprese.
Etiologie
1. Primární obezita
Nejčastější typ obezity. Výrazně se na ní podílí pozitivní energetická bilance (vysoký energetický příjem se současným nízkým energetickým výdejem).
Příčina:
- nadměrný příjem stravy (nevhodné stravovací návyky, vysocekalorická strava, vysoký podíl nasycených tuků a sacharidů), přejídání
- „dědičnost“ kuchařky (děti se učí vařit od rodičů = učí se stejné postupy), volí podobná jídla aj.
- malý energetický výdej, nízká tělesná aktivita, náhlá inaktivita
- stres
- klimaktérium
- dědičnost
2. Sekundární obezita
Příčina:
- porucha funkce žláz s vnitřní sekrecí – nadbytek glukokortikoidů, aktivace centra hladu v hypotalamu po úrazech nebo zánětech mozkové tkáně, hypotyreóza
- následně jako jedna z forem psychogenní poruchy příjmu potravy (bulimia nervosa)
Klinický obraz
Je rozličný a závisí na množství tukové tkáně, na BMI, na obvodech pasu a boků a na přidružených onemocněních
- zvýšené množství podkožního tuku - u mužů na břiše, u žen v podbřišku, na stehnech, hýždích
- kožní projevy – strie, celulitida
- podle stupně otylosti můžou nemocní trpět dušností, únavou
- snížená fyzická výkonnost
- další projevy jsou spojené s onemocněními, jejichž vznik obezita přímo potencuje
Dle rozložení tělesného tuku lze obezitu dělit na:
- gynoidní (typ „hruška“; ženský typ obezity) - tuk je uložen na stehnech a hýždích. Tento typ není z hlediska vzniku dalších onemocnění tak rizikový.
- androidní (abdominální, typ „jablko“; mužský typ obezity) – tuk je uložen na břiše a trupu, ale také viscerálně. Nebezpečný typ obezity (tuk je velice metabolicky a hormonálně aktivní – metabolický syndrom).
Onemocnění potencovaná obezitou:
- Metabolický syndrom
závažný stav, který vzniká současným výskytem 4 onemocnění (typické pro obézní jedince)
- hypertenze
- DM 2. typu
- abdominální obezita
- hyperlipoproteinemie (nebo dyslipoproteinemie)
- Metabolická onemocnění
- inzulinorezistence → hyperinzulinemie → hyperglykémie → porucha glukózové tolerance → DM 2. typu
začarovaný kruh, čím vyšší je podíl tukové tkáně, tím více jsou receptory buněk rezistentní vůči inzulínu. Glukoza nemůže přejít do buňky a následně se zvyšuje její hladina v krvi (hyperglykemie). Pankreas reakcí tvoří více a více inzulinu, který ale nemůže být využit a hromadí se v krvi (hyperinzulinemie). Následkem vzniká porušená glukozová tolerance, která po nějaké době vyústí do vzniku DM 2.typu
- DM 2.typu
- hyperurikemie
- zvýšená koncentrace fibrinogenu
- Endokrinní choroby
- hyperestrogenizmus – následně poruchy menstruačního cyklu a plodnosti
- hypogonadizmus
- hirsutizmus a hyperandrogenizmus u žen
- Kardiovaskulární onemocnění
- Respirační choroby
- Pickwickův syndrom
- hyperkapnie a hypoxie
- snížená funkční reziduální kapacita plic, snížení respiračního rezervního objemu plic
- syndrom spánkové apnoe
- Gastrointestinální nemocnění
- kýly
- cholelithiáza
- steatóza jater
- Gynekologická onemocnění
- amenorhea
- poruchy menstruačního cyklu s následnou poruchou fertility
- komplikace v graviditě a při porodu
- Onkologické choroby
- zvýšené riziko vzniku karcinomu kolorekta, endometria a ovárií, prsu, prostaty
- Onemocnění pohybového aparátu
- Psychosociální problémy
- zejména u dětí – diskriminace stran kolektivu
- společenská diskriminace
- nízké sebevědomí, deprese
- Chirurgická a anesteziologická rizika
Diagnostika
- stanovení hmotnostního indexu BMI – hmotnost v kg vydělena druhou mocninou výšky v metrech. Jako samostatné diagnostické vodítko je zkreslující. Musí být doplněno o další diagnostické postupy
stupeň |
BMI |
Norma |
20 - 24,9 |
Nadváha |
25 – 29,9 |
Obezita I. stupně |
30 – 34,9 |
Obezita II. stupně |
35 – 39,9 |
Obezita III. stupně |
nad 40 – označovaná jako morbidní nebo maligní obezita |
- měření podkožního tuku kaliperem – měří se tloušťka kožní řasy
- antropometrie (měří se poměr obvodu pasu a boků)
- obvod pasu:
- ženy nad 80cm = zvýšené riziko pro vznik KV onemocnění a DM 2.typu, nad 88cm = vysoké riziko
- muži nad 94cm = zvýšené riziko, nad 102cm = vysoké riziko
- obvod boků
- poměr obvodu pas:boky – u žen do 0,85; muži do 1,0
- screeningové vyšetření u obezity u hospitalizovaných klientů
- vyšetření krve – biochemické, hematologické, stanovení hodnot hormonů
- gynekologické vyšetření
Léčba
Zaměřuje se na příčinu.
Základem redukce hmotnosti je změna stravovacích zvyklostí a změna stravovacího režimu.
- 1. změna životního stylu
- snížení energetického příjmu
- rozložení stravy do pravidelných dávek
- zvýšení pohybové aktivity – výdej energie musí být vyšší než příjem. Při cvičení je nutné chránit nosné klouby.
- normalizace v zastoupení jednotlivých živin – tuky do 30% sacharidy 50 – 60%, bílkoviny do 15%. Sacharidy ze skupiny polysacharidů, u tuků je důležitá převaha polynenasycených mastných kyselin. Neslazené tekutiny.
- 2. dieta
- 800 kcal, 1100 kcal – pokrmy se připravují bez tuku nebo s minimálním množstvím kvalitního oleje. Potraviny do 30 % tuku v sušině. Do přijímané stravy se nezařazují volné sacharidy, cukr se kryje polysacharidy. Je nutné dodržovat pitný režim 2 – 3 litry/24 hod.
- hladovka (pouze při hospitalizaci, 10 dní hladovka, potom klient přechází na dietu 800 nebo 1 100 kcal
- 3. farmakologická léčba
- anorektika
- léky, které zvyšují pocit sytosti a zároveň zvyšují energetický výdej
- léky, které snižují vstřebávání tuku ve střevě
- léky snižující vstřebávání glukozy – akarboza
- některá antidepresiva
- 4. chirurgická léčba
- využívá se v případě selhání konzervativní léčby. Indikací je morbidní obezita.
- a) metoda restrikční – bandáž žaludku nebo „sleeve“ bandáž žaludku (zmenšení žaludku cca o 75-80%)
- b) metoda malnutriční – gastrický bypass
- plikace žaludku
- stimulace žaludku (implantovaná elektroda v žaludeční stěně dráždí žaludek, ovlivňuje motilitu, posun potravy, pocit plnosti vede ke snížení hmotnosti)
- intragastrický balónek – omezí žaludeční objem
- liposukce (kosmetický efekt), lipektomie
- akupunktura, akupresura
- 5. psychoterapie a rodinná terapie
- kognitivně behaviorální terapie
- nutné zapojení rodiny (často jsou obézní rodiče i děti)
Související terapie:
Související ošetřovatelské diagnózy: