Ošetřovatelská anamnéza

 ? 

Charakteristika etapa

Část Multimediálního trenažéru ošetřovatelské péče s názvem „Ošetřovatelská anamnéza“ vychází stejně jako další jeho části z diagnostického systému NANDA domén. Tento systém vytvořilo mezinárodní odborné seskupení North American Association for Nursing Diagnosis International (Severoamerická asociace pro mezinárodní ošetřovatelskou diagnostiku).

Názvy ošetřovatelských diagnóz jsou sdruženy v mezinárodní klasifikaci ošetřovatelských diagnóz NANDA – International. Tyto ošetřovatelské diagnózy jsou rozřazeny do tzv. diagnostických domén - okruhů/oblastí a dále do tzv. tříd.

Stanovení ošetřovatelské diagnózy musí vycházet z anamnesticky zjištěných problémů/příznaků klienta/rodiny/komunity. Tyto problémy/příznaky je třeba také standardním způsobem zařazovat do určitých oblastí, v nichž k nim pak přísluší a lze k nim přiřadit správné ošetřovatelské diagnózy.

Proto je tato část našeho projektu věnována z největší míry právě obsahu oblastí neboli domén při sestavování ošetřovatelské anamnézy sestrou. Důležitá je logická provázanost informací z jednotlivých tříd v rámci jedné domény a právě na tom je celý systém ošetřovatelské anamnézy postaven. Ve většině anamnestických oblastí je využívána terminologie anatomicko-fyziologická, patologicko-patofyziologická, klinické propedeutiky interních, chirurgických a pediatrických oborů. Některé oblasti jsou svým obsahem zaměřeny na specializovanější obory a využívají terminologii neurologickou, gynekologicko-porodnickou, psychiatrickou a významně také terminologii psychologickou. Z toho vyplývá, že pojetí systému NANDA domén je holistické a sleduje jedince ve všech oblastech osobnosti a jejího života.

Diagnostické domény navazují na Gordonové Funkční a Dysfunkční vzorce zdraví (v platnosti od roku 2000). Domény deklarují zařazení problémů klienta do 13 nezaměnitelných oblastí. Domény nabízejí ošetřovatelské diagnózy (problémy), které by se u klienta mohly objevit při nefunkčním uspokojování jeho potřeb. Domény jsou rozděleny na třídy a každá třída vymezuje problémy klienta, respektive ošetřovatelské diagnózy, které by se u něho mohly vyskytnout v jedné jeho lidské potřebě. Pokud některá z lidských potřeb klienta není v normě odpovídající věku, vývoji a kultuře, hovoříme o ošetřovatelském problému neboli o ošetřovatelské diagnóze.

Každá ošetřovatelská diagnóza je určena tzv. diagnostickými prvky: číselným kódem, definicí, určujícími znaky, souvisejícími nebo rizikovými faktory. Zejména dva posledně jmenované prvky jsou obsahem anamnestických údajů. Tím je dána souvislost a propojenost obsahu ošetřovatelské anamnézy se systémem ošetřovatelských diagnóz.
 

Skip Navigation Links.
loga
Zavřít