Diagnostika (Vyšetřovací metody)
?
Vyšetření dutiny ústní a hltanu
Pomůcky - ústní lopatka (brání pohybu jazyka)
- Vyšetření se usnadní a potlačí se dávivý reflex, když nemocný uvolní obličej, jazyk a krk a pravidelně klidově dýchá.
- Jazykovou lopatkou odhrnujeme tváře, rty a jazyk a při vyšetření hltanu ji klademe na přední polovinu nevyplazeného jazyka.
Fyzikální vyšetření
- Vyšetření dutiny ústní - pohledem sledujeme krajinu rtů, sliznici vchodu, tváří, dásní, spodiny úst, tvrdého patra, hodnotíme i stav chrupu, jazyk a slinné žlázy.
- Vyšetření hltanu - pohledem sledujeme na patrových obloucích a měkkém patře souměrnost, tvarové a zánětlivé změny, pohyblivost, na patrových mandlích sledujeme velikost, souměrnost, povrch, obsah a konzistenci.
Příprava klienta:
- psychická příprava (vysvětlení výkonu)
Péče o klienta po výkonu:
Vyšetření chuti = gustometrie
- K rozlišování chuťových kvalit se používají roztoky cukru, soli, citronové kyseliny a chininu.
- Chuťové podněty se nanášejí štětičkou postupně na obě strany chuťových oblastí a mezi podněty si vyšetřovaný vyplachuje ústa vodou.
- Nemocný hlásí, zda vnímá určitou chuť.
Příprava klienta:
- psychická příprava (vysvětlení výkonu)
Péče o klienta po výkonu:
Rentgenologie
Ultrazvuk
Hematologické vyšetření
Mikrobiologické vyšetření
Související lékařské diagnózy: