Ošetřovatelská anamnéza

 ? 

Přijímání potravy etapa

Do 1. třídy Přijímání potravy patří informace, které popisují způsoby přijímání výživy a tekutin, jejich individuální zvláštnosti, pravidelnost, frekvenci, denní dobu příjmu potravy a tekutin, kvalitu a kvantitu konzumovaných pokrmů a tekutin, preference určitých druhů jídel, užívání výživových doplňků potravy. Konkrétně se jedná o údaje:

  • jídelníček klienta, typický denní příjem potravy, přílohy, přídavky, doplňky
  • dodržování zásad zdravé výživy, příjem sacharidů, sladkých pokrmů a nápojů, příjem tuků, bílkovin, upřednostňované způsoby přípravy pokrmů
  • dietní omezení, důvody, alergeny v potravě, porozumění a dodržování dietních omezení
  • faktory ovlivňující kvalitu výživy – ekonomické, věk, mentální úroveň, podmínky bydlení, poruchy soběstačnosti v denních aktivitách (uvařit si, nakoupit si)
  • funkčnost zubní protézy, zda drží protéza dobře v dutině ústní, netlačí, umožňuje dobré kousání
  • neschopnost přijímat potravu z důvodů mechanických – otok, tracheotomická kanyla, nádor, poranění, VVV orofaciální oblasti, postižení neurologické, svalové aj.
  • neschopnost přijímat potravu z důvodů psychických – bolestná ztráta v nedávné době, rozvoj mentální anorexie/bulimie, deprese
  • intolerance některých jídel, potravin – projevy
  • chuť k jídlu
  • stravovací návyky:
    • která jídla má/nemá pacient rád
    • typ, množství, konzistence, frekvence jídel, která konzumuje ve zdraví, v nemoci (od jejího vypuknutí)
    • změny ve schopnostech opatřit si, připravit pokrmy, konzumovat je
    • vlivy kulturní, náboženské, etnické na skladbu výživy a způsob stravování
  • zlozvyky v příjmu potravy – např. „šťourání se v jídle“, přesouvání částí porce pokrmu po talíři, nevhodné stolování, polohy při jídle, stravování se u televize, u počítače, při učení, čtení, hře atd. a další specifické zlozvyky viz.ruminace, anorexie, bulimie
  • léky ovlivňující příjem potravy – chuť k jídlu, pocit hladu, zmírnění nausey, potlačení zvracení, léky navozující optimální trávení a vstřebávání
  • alternativní způsoby příjmu výživy a tekutin doma či při hospitalizaci
  • potíže související s příjmem pokrmů, potravy, tekutin

Vlivy působící na přijímání potravy a stav výživy:

  • úroveň saturace základní potřeby
  • věk, pohlaví, růst a vývoj organizmu, charakter životní etapy (těhotenství)
  • genetické dispozice
  • anatomie a fyziologie trávicího systému, odchylky anatomicko-patologické (VVV), poruchy patofyziologické (nervosvalové, nevýbavnost reflexů)
  • charakter metabolizmu
  • zdravotní stav, nemoc
  • vliv původní rodiny v oblasti stravovacích návyků, režimu
  • charakter přijímané potravy – složení, úprava, množství, jídelní režim
  • úroveň aktivity, poměr aktivit k odpočinku a spánku
  • mentální úroveň člověka
  • stav psychiky
  • socioekonomická situace, kulturní vlivy
  • charakter povolání, směnný provoz, pravidelnost a neměnnost pracovního procesu
  • působení stresu
  • přírodní klima, životní prostředí

Důležité údaje, které zjišťujeme v ošetřovatelské anamnéze, jsou:

  • 1. Obtíže/problémy související s příjmem výživy, se saturací potřeby:
    • hlad, anorexie, mentální anorexie, bulimie, mentální bulimie, změny chuti, dietní omezení, pachuť v ústech, foetor ex ore/halitosis, nausea, vomitus/emesis – příčiny, charakter, příměsi, doprovodné příznaky, komplikace, regurgitace, ruminace, pyróza, dysfagie, singultus, ructus, dyspepsie (horní dyspeptický syndrom – nausea, pocit plnosti žaludku, ructus, anorexie a v širším slova smyslu také salivace, zápach z úst, pálení jazyka, dysfagie, pyróza, regurgitace, ruminace, singultus, nadýmání, vomitus, biliární dyspepsie – nevelké tlaky po jídle v epigastriu a pravém hypochondriu, špatná tolerance teplých tučných jídel, pocity plnosti, nadýmání, říhání, nausea, někdy zvracení s úlevou), glossodynie, aerofagie, aerogastrie, sialorrhoe, xerostomie
  • 2. Problémy vyplývající z nevhodné skladby, množství, úpravy výživy a nesprávného stravovacího režimu:
    • změny tělesné hmotnosti – podváha, malnutrice, kachexie, marasmus, kwashiorkor, proteinoenergetická malnutrice, nadváha, obezita – stupeň, typ androidní, gynoidní, primární/esenciální, sekundární, metabolický syndrom
    • deficit živin – karence, malabsorpce, malabsorpční syndrom (slabost, úbytek hmotnosti, chronický průjem, poruchy trofiky kůže, kožních adnex, sliznic, svalů)
  • 3. Účinnost alternativních způsobů příjmu výživy a jejich komplikace:
    • sipping,
    • enterální výživa podávaná do žaludku (tzv. gastrická výživa) fyziologickou cestou (žaludeční sondou), aplikace stravy bolusově
    • enterální výživa podávaná do žaludku perkutánní gastrostomií (nejčastěji endoskopickou metodou - PEG), aplikace stravy bolusově
    • enterální výživa podávaná do tenkého střeva fyziologickou cestou (enterální sondou do duodena, jejuna) – aplikace stravy kontinuálně
    • enterální výživa podávaná do tenkého střeva jejunostomií (nejčastěji endoskopickou metodou - PEJ), aplikace stravy kontinuálně
    • parenterální výživa částečná (jednotlivé složky) nebo kompletní (obsahuje veškeré živiny a mikronutrienty)
    • parenterální výživa: totální (úplná) / doplňková, dlouhodobá / krátkodobá, aplikovaná do periferního / centrálního žilního vstupu
    • kombinovaná výživa enterální a parenterální
    • ukazatele účinnosti přirozených či alternativních způsobů výživy:
      • antropometrické (BMI, index tělesných energetických zásob – stav kožní řasy, index tělesných proteinových rezerv – obvod svalů ramene, procento tělesného tuku)
      • biochemické (některé údaje z krevního obrazu, sérová hladina albuminu, prealbuminu, transferinu, iontů, cukrů, tuků, cholesterolu a mnoha dalších látek, odpady minerálů v moči)
      • imunologické (počet lymfocytů, imunoglobulinů)
      • fyzikálního vyšetření (trofika kůže a kožních adnex)
      • stav snášenlivosti způsobu výživy klientem
      • výskyt komplikací
    • komplikace enterální výživy:
      • a) mechanické
        • dislokace
        • obturace
        • poškození sondy či PEG/PEJ
        • úniky kolem PEG/PEJ
        • dekubitální vředové léze
        • krvácení
      • b) metabolické
        • minerálové dysbalance
        • významné přesuny iontů mezi intracelulárním a extracelulárním prostředím s následkem vzniku poruch řady orgánů
      • c) gastrointestinální
        • reflux
        • aspirace
        • nauzea, zvracení
        • bolesti břicha
        • nadýmání
        • zácpa, průjem
        • ulcerace
        • krvácení
      • d) infekční
        • lokální okolo vstupu
        • granulace v okolí vstupu
        • infekce respirační
        • průjmy
        • sepse
    • výskyt komplikací parenterální výživy (podstatně nebezpečnější):
      • a) mechanické – spojené se zaváděním, dislokací či umístěním PŽK/CŽK – pneumotorax, vzduchová embolie, trombóza, okluze katétru
      • b) metabolické – přetížení nutričními substráty či jejich deficit, nevyvážený poměr
      • c) kardiovaskulární – oběhová reakce z přetížení
      • d) infekční – katétrová sepse

Specifika u dětí:

  • první ošetření novorozence – zkouška průchodnosti jícnu
  • nezralost dítěte s řadou důsledků na stavbu a funkce zažívacího systému a vlivů medicínské a ošetřovatelské péče na GIT
  • koordinace sání, polykání, dýchání – poruchy, výbavnost potravových reflexů, charakter poruch – nezralost, nevýbavnost, opoždění, poruchy u rozštěpů rtu, patra, čelisti
  • porucha motility, trávicích funkcí (např. enzymů), vstřebávacích funkcí (nekrotizující enterokolitis, syndrom krátkého střeva)
  • způsob krmení – kojení, frekvence, intervaly, celková délka, problémy při kojení, příkrmy, přechod na umělou stravu, problémy při přechodu na umělou stravu
  • umělá výživa – mléčné přípravky, nemléčná strava, projevy nesnášenlivosti, alergické projevy
  • chování dítěte při jídle
  • čemu dítě dává přednost v jídle, čemu se vyhýbá
  • prospívání dítěte – hodnocení tělesné hmotnosti, délky, obvodů hlavy a hrudníku dle percentilových grafů

Zvracení prudké, obloukem Zvracení atonické Ruminace Regurgitace žaludečního obsahu Žaludeční sonda ke krmení nedonošeného dítěte Krmení nedonošeného dítěte stříkačkou Správné přiložení dítěte k prsu Enterální výživa - Enterální pumpa Nutriční přípravky pro aplikaci nazojejunální sondou Sipping – nutriční přípravky PEG – podávání stravy Obezita II. stupně, BMI 39 Doplňky výživy, forma na nutilisové bábovičky Perkutánní gastrostomie Hodnocení nutričního stavu Jednoduchý „screeningový“ nástroj pro určení nutričního stavu pacienta Topografie orgánů v oblastech dutiny břišní Miserere

Související ošetřovatelské diagnózy:

Skip Navigation Links.
<<
loga
Zavřít