Ošetřovatelská anamnéza
?
Přijímání potravy
Do 1. třídy Přijímání potravy patří informace, které popisují způsoby přijímání výživy a tekutin, jejich individuální zvláštnosti, pravidelnost, frekvenci, denní dobu příjmu potravy a tekutin, kvalitu a kvantitu konzumovaných pokrmů a tekutin, preference určitých druhů jídel, užívání výživových doplňků potravy. Konkrétně se jedná o údaje:
- jídelníček klienta, typický denní příjem potravy, přílohy, přídavky, doplňky
- dodržování zásad zdravé výživy, příjem sacharidů, sladkých pokrmů a nápojů, příjem tuků, bílkovin, upřednostňované způsoby přípravy pokrmů
- dietní omezení, důvody, alergeny v potravě, porozumění a dodržování dietních omezení
- faktory ovlivňující kvalitu výživy – ekonomické, věk, mentální úroveň, podmínky bydlení, poruchy soběstačnosti v denních aktivitách (uvařit si, nakoupit si)
- funkčnost zubní protézy, zda drží protéza dobře v dutině ústní, netlačí, umožňuje dobré kousání
- neschopnost přijímat potravu z důvodů mechanických – otok, tracheotomická kanyla, nádor, poranění, VVV orofaciální oblasti, postižení neurologické, svalové aj.
- neschopnost přijímat potravu z důvodů psychických – bolestná ztráta v nedávné době, rozvoj mentální anorexie/bulimie, deprese
- intolerance některých jídel, potravin – projevy
- chuť k jídlu
- stravovací návyky:
- která jídla má/nemá pacient rád
- typ, množství, konzistence, frekvence jídel, která konzumuje ve zdraví, v nemoci (od jejího vypuknutí)
- změny ve schopnostech opatřit si, připravit pokrmy, konzumovat je
- vlivy kulturní, náboženské, etnické na skladbu výživy a způsob stravování
- zlozvyky v příjmu potravy – např. „šťourání se v jídle“, přesouvání částí porce pokrmu po talíři, nevhodné stolování, polohy při jídle, stravování se u televize, u počítače, při učení, čtení, hře atd. a další specifické zlozvyky viz.ruminace, anorexie, bulimie
- léky ovlivňující příjem potravy – chuť k jídlu, pocit hladu, zmírnění nausey, potlačení zvracení, léky navozující optimální trávení a vstřebávání
- alternativní způsoby příjmu výživy a tekutin doma či při hospitalizaci
- potíže související s příjmem pokrmů, potravy, tekutin
Vlivy působící na přijímání potravy a stav výživy:
- úroveň saturace základní potřeby
- věk, pohlaví, růst a vývoj organizmu, charakter životní etapy (těhotenství)
- genetické dispozice
- anatomie a fyziologie trávicího systému, odchylky anatomicko-patologické (VVV), poruchy patofyziologické (nervosvalové, nevýbavnost reflexů)
- charakter metabolizmu
- zdravotní stav, nemoc
- vliv původní rodiny v oblasti stravovacích návyků, režimu
- charakter přijímané potravy – složení, úprava, množství, jídelní režim
- úroveň aktivity, poměr aktivit k odpočinku a spánku
- mentální úroveň člověka
- stav psychiky
- socioekonomická situace, kulturní vlivy
- charakter povolání, směnný provoz, pravidelnost a neměnnost pracovního procesu
- působení stresu
- přírodní klima, životní prostředí
Důležité údaje, které zjišťujeme v ošetřovatelské anamnéze, jsou:
- 1. Obtíže/problémy související s příjmem výživy, se saturací potřeby:
- hlad, anorexie, mentální anorexie, bulimie, mentální bulimie, změny chuti, dietní omezení, pachuť v ústech, foetor ex ore/halitosis, nausea, vomitus/emesis – příčiny, charakter, příměsi, doprovodné příznaky, komplikace, regurgitace, ruminace, pyróza, dysfagie, singultus, ructus, dyspepsie (horní dyspeptický syndrom – nausea, pocit plnosti žaludku, ructus, anorexie a v širším slova smyslu také salivace, zápach z úst, pálení jazyka, dysfagie, pyróza, regurgitace, ruminace, singultus, nadýmání, vomitus, biliární dyspepsie – nevelké tlaky po jídle v epigastriu a pravém hypochondriu, špatná tolerance teplých tučných jídel, pocity plnosti, nadýmání, říhání, nausea, někdy zvracení s úlevou), glossodynie, aerofagie, aerogastrie, sialorrhoe, xerostomie
- 2. Problémy vyplývající z nevhodné skladby, množství, úpravy výživy a nesprávného stravovacího režimu:
- změny tělesné hmotnosti – podváha, malnutrice, kachexie, marasmus, kwashiorkor, proteinoenergetická malnutrice, nadváha, obezita – stupeň, typ androidní, gynoidní, primární/esenciální, sekundární, metabolický syndrom
- deficit živin – karence, malabsorpce, malabsorpční syndrom (slabost, úbytek hmotnosti, chronický průjem, poruchy trofiky kůže, kožních adnex, sliznic, svalů)
- 3. Účinnost alternativních způsobů příjmu výživy a jejich komplikace:
- sipping,
- enterální výživa podávaná do žaludku (tzv. gastrická výživa) fyziologickou cestou (žaludeční sondou), aplikace stravy bolusově
- enterální výživa podávaná do žaludku perkutánní gastrostomií (nejčastěji endoskopickou metodou - PEG), aplikace stravy bolusově
- enterální výživa podávaná do tenkého střeva fyziologickou cestou (enterální sondou do duodena, jejuna) – aplikace stravy kontinuálně
- enterální výživa podávaná do tenkého střeva jejunostomií (nejčastěji endoskopickou metodou - PEJ), aplikace stravy kontinuálně
- parenterální výživa částečná (jednotlivé složky) nebo kompletní (obsahuje veškeré živiny a mikronutrienty)
- parenterální výživa: totální (úplná) / doplňková, dlouhodobá / krátkodobá, aplikovaná do periferního / centrálního žilního vstupu
- kombinovaná výživa enterální a parenterální
- ukazatele účinnosti přirozených či alternativních způsobů výživy:
- antropometrické (BMI, index tělesných energetických zásob – stav kožní řasy, index tělesných proteinových rezerv – obvod svalů ramene, procento tělesného tuku)
- biochemické (některé údaje z krevního obrazu, sérová hladina albuminu, prealbuminu, transferinu, iontů, cukrů, tuků, cholesterolu a mnoha dalších látek, odpady minerálů v moči)
- imunologické (počet lymfocytů, imunoglobulinů)
- fyzikálního vyšetření (trofika kůže a kožních adnex)
- stav snášenlivosti způsobu výživy klientem
- výskyt komplikací
- komplikace enterální výživy:
- a) mechanické
- dislokace
- obturace
- poškození sondy či PEG/PEJ
- úniky kolem PEG/PEJ
- dekubitální vředové léze
- krvácení
- b) metabolické
- minerálové dysbalance
- významné přesuny iontů mezi intracelulárním a extracelulárním prostředím s následkem vzniku poruch řady orgánů
- c) gastrointestinální
- reflux
- aspirace
- nauzea, zvracení
- bolesti břicha
- nadýmání
- zácpa, průjem
- ulcerace
- krvácení
- d) infekční
- lokální okolo vstupu
- granulace v okolí vstupu
- infekce respirační
- průjmy
- sepse
- výskyt komplikací parenterální výživy (podstatně nebezpečnější):
- a) mechanické – spojené se zaváděním, dislokací či umístěním PŽK/CŽK – pneumotorax, vzduchová embolie, trombóza, okluze katétru
- b) metabolické – přetížení nutričními substráty či jejich deficit, nevyvážený poměr
- c) kardiovaskulární – oběhová reakce z přetížení
- d) infekční – katétrová sepse
Specifika u dětí:
- první ošetření novorozence – zkouška průchodnosti jícnu
- nezralost dítěte s řadou důsledků na stavbu a funkce zažívacího systému a vlivů medicínské a ošetřovatelské péče na GIT
- koordinace sání, polykání, dýchání – poruchy, výbavnost potravových reflexů, charakter poruch – nezralost, nevýbavnost, opoždění, poruchy u rozštěpů rtu, patra, čelisti
- porucha motility, trávicích funkcí (např. enzymů), vstřebávacích funkcí (nekrotizující enterokolitis, syndrom krátkého střeva)
- způsob krmení – kojení, frekvence, intervaly, celková délka, problémy při kojení, příkrmy, přechod na umělou stravu, problémy při přechodu na umělou stravu
- umělá výživa – mléčné přípravky, nemléčná strava, projevy nesnášenlivosti, alergické projevy
- chování dítěte při jídle
- čemu dítě dává přednost v jídle, čemu se vyhýbá
- prospívání dítěte – hodnocení tělesné hmotnosti, délky, obvodů hlavy a hrudníku dle percentilových grafů
Související ošetřovatelské diagnózy: