nevolnost, nechutenství
- ovlivňuje se obtížně
- nepřipravovat si jídlo sám, aby se „nenajedl vůně“
- jíst pomalu, nespěchat
- jíst malé porce
- nepít před jídlem a během jídla, aby se nezvýšil pocit plnosti v žaludku
- pít cca půl hodiny po jídle
- pít energeticky významné tekutiny (mléko, džus, kakao, energetické nápoje), ne nízkoenergetické (vodu, kávu, neslazený čaj atd.), nepít šumivé nápoje
- mezi jídlem cucat kostky ledu
- po jídle žvýkat žvýkačku
- nejíst nejméně 2 hod. před podáním chemoterapie a před ozařováním
- po jídle odpočívat v příjemné poloze, spíš vsedě
- nevolnost prodýchat
- vyvětrat místnost, kde pacient jí
zvracení
- lze jej účinně omezit podáním antiemetik
- lze ovlivnit pravidelným dýcháním a klidným soustředěním
- důležité je snažit se o příjem tekutin po lžičkách či malých doušcích ve vzestupném dávkování
- jídla či tekutiny podávat spíš chladná až studená
- cucat kostky ledu, kousky mraženého ovoce (jahody, meloun, pomeranč)
- nejíst kořeněná, tučná jídla
- při jídle sedět, neležet, odpočívat
- nosit oděv volný v pase
- vyhýbat se vůním a zápachům spojeným nejen s přípravou jídla, ale i parfémům, nátěrům, lakům, pachu stolice atd.
- sipping – perorální nutriční doplňky (Nutridrink, Fortimel)
mukozitida, bolestivé polykání
- jídlo chladné, hladké, nedráždivé
- spíš tekutiny, k pití využívat slámku
- nejíst a nepít kyselé či slané potraviny (citrusy, slané chipsy, krekry, instantní polévky atd.)
- cucat kostky ledu
- sipping nutričních doplňků
- šetrná hygiena dutiny ústní měkkým zubním kartáčkem, štětičkou namočenou v borax-glycerinu (ne s citronovou příchutí), výplachy úst
pocit sucha v dutině ústní
- žvýkat žvýkačky bez cukru, které zvýší produkci slin
- cucat tvrdé bonbóny či kostky ledu
- dostatečně pít
- nejíst suchá, slaná, kořeněná jídla
- velmi často vyplachovat ústa
- udržovat vlhké rty pomocí mastí, balzámů
- ošetření chrupu – odstranění zubních kazů
- podpora tvorby slin medikamentózně – léky s pilokarpinem
průjem
- důraz na pitný režim, vypít více než 2 l tekutin
- jíst často, malé množství stravy
- nejíst smažená, tučná, kořeněná, nadýmavá jídla
- omezit jídla s velkým obsahem vlákniny, která zvyšuje peristaltiku
- omezit mléko a některé mléčné výrobky, protože obsahují laktózu, která může být špatně trávena
- ne alkohol
- zkoušet, které potraviny pacient snese
- sipping
- omezit sladkosti s obsahem sladidla sorbitolu, který může vést k průjmu
zácpa
- hodně pít, alespoň 2-2,5 l tekutin/den
- zvýšit příjem ovoce a zeleniny, celozrnných výrobků - vyšší obsah vlákniny
- laxativa omezeně po poradě s lékařem
- pití projímavých minerálních vod (Šaratice, Zaječická) v malých množstvích (100 ml)
- zvýšit fyzickou aktivitu