Lékařské diagnózy

 ? 

Svrab (scabies) etapa

Definice:

Svrab je infekční zánět působený roztočem zákožkou svrabovou, charakterizovaný silným svěděním a dvojicemi pupínků na místech s tenkou kůží.
Jedná se o běžné parazitární onemocnění postihující zejména rodinné kolektivy. Může se vyskytnout v menších epidemiích.

Původce:

Zákožka svrabová - Sarcoptes scabiei hominis. Samička je okem neviditelná (0,3-0,4mm).
Roztoč, jehož celý životní cyklus probíhá na lidském hostiteli. Samička přežívá mimo hostitele max. 2-3 dny. Dospělá zákožka má velikost špičky špendlíku, je oválná, bílá nebo perleťově šedá, průhledná a má 8 krátkých noh. Kopulace probíhá na těle hostitele. Roztoč se zavrtá do kůže za 2,5 minuty. Oplodněná samička se zavrtává do stratum corneum a vytváří chodbičku, kde během svého 30 denního života denně klade 2-3 vajíčka. Larvy se líhnou 3-4 dny, mění se na nymfy, přičemž kompletní vývoj trvá 10-14 dní. Pouze 10 % vajíček přežívá do dospělosti. Průměrný počet dospělých samiček na kůži pacienta je asi 11, u norského svrabu tisíce až miliony. Mimo kůži žijí zákožky déle jen při určité vyšší vlhkosti vzduchu a nižší teplotě. Zbaveny výživy hynou průměrně do 70 hodin. Teplota nad 70 °C je s jistotou ničí.

Klasifikace svrabu:

  • Scabies u čistotných osob - svrab se může vyskytnout i u osob s vysokou hygienickou úrovní. Diagnóza je pak velmi obtížná, protože léze jsou málo zřetelné, chodbičky většinou chybí nebo se obtížně detekují. Většina roztočů je odstraněna při koupání, ale mohou být přítomny larvální papuly.
  • Scabies nodulární - vyskytuje se asi 1/16 případů a představuje hypersenzitivní reakci na roztoče a může přetrvávat několik měsíců i přes adekvátní antiskabietickou terapii. Svědící noduly jsou červenohnědé a vyskytují se na krytých částech těla, nejčastěji na mužském genitálu, třísle a axile. Zřídka v nich lze detekovat roztoče. Noduly mohou perzistovat měsíce i rok.
  • Scabies norský - je neobvyklá virulentní forma svrabu, která vyvolává lokální nebo regionální epidemie, obvykle nemocniční. Postižení bývají oslabení, převážně mentálně retardovaní jednotlivci a pacienti s poruchami imunity (HIV infekce). Je vysoce nakažlivý, protože v olupující se kůži jsou tisíce až miliony roztočů. Klinicky je charakterizován krustami s rozsáhlým postižením kůže v tlustých hyperkeratických částech (vlasatá část hlavy, uši, lokty, kolena, dlaně, plosky, hýždě). Pruritus je minimální nebo chybí.
  • Scabies přenosný ze zvířat - kočky i psi mohou být postiženi svrabem. Roztoč může být kontaktem přenesen na člověka, ale není schopen se na lidském těle reprodukovat. Začátek symptomů bývá obvykle náhlý a objevuje se asi 10 dní po expozici. Erupce jsou obvykle mírnější a ztrácejí se za 4-6 týdnů. Z člověka na člověka se nepřenáší.
  • Scabies inkognito - svrab nesprávně léčený kortikoidy, má neobvyklé klinické projevy včetně atypické lokalizace. Symptomy mohou být potlačeny, ale infekce přetrvává.
  • Scabies neonatální - je charakterizován masivní infekcí a kožními erupcemi po celém těle.

Výskyt:

Vyskytuje se celosvětově v 30letých cyklech s 15letým intervalem mezi epidemiemi. V ČR je to čtvrté nejčastější infekční onemocnění. Je hlášen v průběhu celého roku s mírným poklesem v jarních měsících. U primární infekce se pruritus nebo erupce objevují za 4-6 týdnů, u reinfekce za 1-4 dny.

Přenos:

K infekci dochází přenosem z člověka na člověka nebo kontaminovanými lůžkovinami. U dětí je možnost infekce z pískoviště a při hrách, kdy se jeden druhého drží za ruce poměrně dlouho a k tomu se potí dlaně.

Samička zákožky svrabové klade vajíčka do chodbiček v pokožce. Z vajíček se líhnou larvy, ty se vyvíjejí v nymfy, které dorůstají do dospělosti. Cyklus trvá 10-14 dnů.

Příznaky:

  • intenzivní svědění v noci po ulehnutí do postele, které nutí postiženého ke škrábání kůže „až do krve“.
  • přítomnost vyrážky v podobě drobných, jasně červených papulek, které se nacházejí v místě, kde je samička zákožky zavrtána do rohoviny. Samička v rohovině postupuje, posouvá se i papulka. Můžeme pozorovat zdvojenou červenou čárku - chodbičku mezi starou a čerstvou papulkou. Chodbičky jsou dlouhé 0,5-2 cm a obsahují vajíčka.
  • predilekční místa lokalizace těchto projevů se nacházejí v místech, kde je kůže jemná, jako jsou meziprstní řasy na rukou, zápěstí, loketní jamky, přední axilární řasy, dvorce prsních bradavek u žen, předkožka a žalud u muže, okolí pupku, podbřišek, intergluteální rýha. Svrab vynechává krajinu zad, obličej, dlaně, plosky a kštici. Postižení predilekčních míst bývá symetrické.
  • výskyt podobných příznaků v rodině postiženého nebo v jeho nejbližším okolí.
  • nástup vyrážky a svědění je pozvolný. Svědění se objevuje zejména večer po ulehnutí.
  • mezi další příznaky patří šupiny, krusty, puchýře, pustuly, buly, drobné podkožní uzlíky.

Inkubační doba: 4-6 týdnů.
Impetiginizace svrabu je hnisavá komplikace svrabu jako důsledek porušené kůže ze škrábání a sekundární infekce.

Diagnostika:

V diagnostice je nutno vyloučit choroby provázející svědění, jako je např. diabetes mellitus, lékové exantémy, jaterní choroby, Hodgkinův lymfom, leukemie.

Průkaz parazita jeho vypíchnutím jehlou z čerstvé papulky.

Komplikace:

  • sekundární bakteriální infekce, postskabietický pruritus, ekzematózní projevy

Léčba:

Svrab se léčí místními léky, které obsahují různé účinné složky, na nichž závisí délka léčby.

Aplikace antiskabietik

  • před jejich aplikací je vhodné kůži omýt v očistné koupeli. U dospělých neekzematiků je používána Taylorova mast, která se vtírá dvakrát denně na celé tělo po dobu tří dnů. Neošetřuje se obličej ani vlasatá část hlavy. Pak se nemocný vykoupe a použité prádlo se vymění.
  • u dětí u i dospělých lze použít také emulzi Jacutin. U dospělých se po předchozí koupeli aplikuje na celý trup a končetiny, nechá se působit do druhého dne do rána, u dětí se smývá za 3 hodiny. Celý postup se opakuje dvakrát až třikrát v následujících dnech.

Ostatní léčiva
Při svrabu impetigizovaném je někdy nutné použít také antibiotika. U ekzematizovaného svrabu je vhodné současně podávat antihistaminika.

Epidemiologická opatření:

Onemocnění je nutno hlásit. Nutná je také preventivní prohlídka všech osob v okolí nemocného, popřípadě jejich současná léčba. Mezi preventivní opatření patří dezinfekce prádla a použitých předmětů. Prádlo je nutné vyprat, vyvařit a vyžehlit. Pláště, kožichy, pokrývky, matrace se kromě chemického čištění musí alespoň na týden až 14 dní vyvěsit mimo obytný prostor, nejlépe na balkón na slunce.
 

Zákožka svrabová - tvorba chodbiček Scabies – meziprstí Scabies – trup Sarcoptes scabiei Sarcoptes scabiei Sarcoptes scabiei

Související vyšetřovací metody:

Související terapie:

Související ošetřovatelské diagnózy:

Skip Navigation Links.
loga
Zavřít