Ošetřovatelské diagnózy

 ? 

Aktivita - odpočinek/sebepéče/deficit sebepéče při jídle - 00102 etapa

Definice

Zhoršená schopnost se najíst nebo dojíst celou porci.

Příčiny vzniku

  • snížená nebo nedostatečná motivace
  • bolest a nepohodlí
  • silná úzkost
  • percepční nebo kognitivní poruchy
  • vyčerpanost nebo únavnost
  • neuromuskulární poškození
  • muskuloskeletové poškození
  • porucha mobility
  • dyskomfort
  • bariéry prostředí

Určující znaky

objektivní

  • neschopnost poradit si s vybavením kuchyně
  • neschopnost otevřít obaly či nádoby
  • neschopnost vložit potraviny do nádob
  • neschopnost uchopit nádobí
  • neschopnost žvýkat sousta a manipulovat s potravou v ústech
  • neschopnost polykat sousta
  • neschopnost používat asistenční pomůcky ke stravování
  • neschopnost bezpečně přijímat stravu
  • neschopnost stravovat se společensky přijatelným způsobem

subjektivní

  • únava
  • úzkost
  • obavy, že to nezvládnu, že jsem nešikovný

Očekávané výsledky

  • pacient je schopen připravit si jídlo, otevřít nádoby a obaly, uchopit nádobí, hrnek, sklenici
  • pacient umí vložit potraviny do nádob nebo do nádobí
  • pacient si dokáže poradit s vybavením kuchyně
  • pacient bezpečně připravuje jídlo a bezpečně přijímá stravu
  • pacient používá asistenční pomůcky ke stravování
  • pacient dokáže rozžvýkat sousta a manipulovat jimi v ústech
  • pacient polyká sousta
  • pacient dojí porci
  • pacient jí přiměřenou stravu
  • pacient se stravuje společensky přijatelným způsobem
  • pacient je účinně motivován

Ošetřovatelské intervence

posouzení příčin a souvisejících faktorů

  • nalezni určující znaky současného stavu a faktory s ním související
  • posuď funkční úroveň pacienta při jídle
  • posuď kognitivní funkce, jejich vývojový stupeň
  • urči dovednosti a silné stránky pacienta
  • zhodnoť, zda jde o trvalý deficit

prováděcí intervence

  • buduj vztah důvěry a spolupráce s pacientem
  • podporuj účast rodiny na řešení problému
  • vypracuj ošetřovatelský plán, který koreluje s režimem dne pacienta
  • začínej s jednoduššími úkoly
  • motivuj pacienta k šetření vlastních sil
  • snaž se vyhovět chuti klienta a zároveň požadavkům výživy
  • dohlédni na estetickou úpravu jídla
  • udělej si čas na vyslechnutí pacienta i rodiny
  • zajisti asistenční pomůcky ke stravování
  • promysli alternativní způsob krmení
  • asistuj při rehabilitačním programu
  • snaž se vyřešit bariéry prostředí a zmírnit nepohodlí
  • umožni dokončit pacientovi úkol v rozsahu jeho schopností
  • průběžně motivuj pacienta i členy rodiny
  • poskytni pacientovi a jeho rodině dostatek informací
  • bojuj proti úzkosti a strachu

posílení zdraví

  • pravidelně vyhodnocuj pokroky pacienta, všímej si změn, veď o nich záznam
  • průběžně s pacientem upravuj program podle jeho aktuálních schopností
  • kontroluj bezpečnost pacienta a průběžně upozorňuj na rizika
  • spolupracuj se službou domácí péče a pečovatelskou službou
  • vyhledávej možnosti dalších institucí (poradenství, služby seniorům)
  • v případě nutnosti pomoz rodině s umístěním pacienta v ústavu

Související lékařské diagnózy:

Související ošetřovatelské anamnézy:

loga
Zavřít