Definice
		Stav, kdy příjem živin nekryje metabolické potřeby organizmu.
		Příčiny vzniku
		
				- neschopnost požít potravu 
 
				- neschopnost strávit potravu 
 
				- neschopnost vstřebat živiny 
 
				- zvýšené metabolické požadavky 
 
				- nedostatek informací nebo mylné informace 
 
				- nedostatek jídla 
 
				- odpor k jídlu 
 
				- porucha chuti 
 
				- nedostatečný zájem o jídlo   
 
		
		Určující znaky
		
				subjektivní
		
		
				- odpor k jídlu 
 
				- změněné chuťové pocity  
 
				- pocit sytosti dostavující se ihned po příjmu jídla 
 
				- bolesti břicha, křeče 
 
				- nezájem o jídlo 
 
		
		
				objektivní
		
		
				- tělesná hmotnost o 20 % nižší, než je ideální hmotnost 
 
				- ubývání na váze navzdory přiměřenému příjmu potravy 
 
				- denní příjem potravy menší než příjem doporučený 
 
				- bledé spojivky a sliznice 
 
				- slabost žvýkacích a polykacích svalů 
 
				- zánět dutiny ústní, soor 
 
				- slabý svalový tonus 
 
				- nadměrná ztráta vlasů 
 
				- průjem nebo steatorea 
 
				- úbytek podkožního tuku 
 
				- úbytek svalové hmoty 
 
				- abnormální laboratorní výsledky – pokles albuminu 
 
				- elektrolytová nerovnováha   
 
		
		Očekávané výsledky
		
				- pacient pochopí příčiny, jsou-li známy 
 
				- pacient pochopí potřebné intervence  
 
				- pacient dosáhne požadovaného přírůstku na váze 
 
				- u pacienta se normalizují laboratorní hodnoty 
 
				- u pacienta vymizí známky malnutrice 
 
				- pacient si udržuje přiměřenou tělesnou hmotnost