Ošetřovatelské diagnózy

 ? 

Výživa/přijímání potravy/nedostatečná výživa - 00002 etapa

Definice

Stav, kdy příjem živin nekryje metabolické potřeby organizmu.

Příčiny vzniku

  • neschopnost požít potravu
  • neschopnost strávit potravu
  • neschopnost vstřebat živiny
  • zvýšené metabolické požadavky
  • nedostatek informací nebo mylné informace
  • nedostatek jídla
  • odpor k jídlu
  • porucha chuti
  • nedostatečný zájem o jídlo  

Určující znaky

subjektivní

  • odpor k jídlu
  • změněné chuťové pocity 
  • pocit sytosti dostavující se ihned po příjmu jídla
  • bolesti břicha, křeče
  • nezájem o jídlo

objektivní

  • tělesná hmotnost o 20 % nižší, než je ideální hmotnost
  • ubývání na váze navzdory přiměřenému příjmu potravy
  • denní příjem potravy menší než příjem doporučený
  • bledé spojivky a sliznice
  • slabost žvýkacích a polykacích svalů
  • zánět dutiny ústní, soor
  • slabý svalový tonus
  • nadměrná ztráta vlasů
  • průjem nebo steatorea
  • úbytek podkožního tuku
  • úbytek svalové hmoty
  • abnormální laboratorní výsledky – pokles albuminu
  • elektrolytová nerovnováha  

Očekávané výsledky

  • pacient pochopí příčiny, jsou-li známy
  • pacient pochopí potřebné intervence 
  • pacient dosáhne požadovaného přírůstku na váze
  • u pacienta se normalizují laboratorní hodnoty
  • u pacienta vymizí známky malnutrice
  • pacient si udržuje přiměřenou tělesnou hmotnost

Ošetřovatelské intervence

posouzení příčin a souvisejících faktorů

  • všimni si pacientů ohrožených malnutricí
  • zjisti, zda se jedná o porušenou schopnost žvýkat, polykat
  • zjisti, zda je postižena schopnost strávit potravu nebo vstřebat živiny
  • posuď, zda pacient chápe nutriční potřeby
  • prodiskutuj stravovací návyky včetně preferovaných jídel
  • posuď lékové interakce, užívání projímadel a diuretik
  • urči psychologické faktory působící na výběr jídla
  • posuď hmotnost pacienta vzhledem k věku a tělesné stavbě

prováděcí intervence

  • požádej pacienta o vedení deníku příjmu potravy včetně způsobu a doby jídla
  • povšimni si charakteru pacientovy stolice
  • konzultuj s dietologem sestavení jídelníčku
  • zjisti, zda pacient snáší kaloricky vydatné pokrmy, úpravu jídel
  • umožni pacientovi výběr dle vlastní chuti
  • podávej léky dle ordinace lékaře, např. enzymy, antiemetika apod.
  • zabraň nepříjemným zápachům a ušetři pacienta nepříjemných pohledů
  • pobízej pacienta k dostatečnému a pravidelnému příjmu tekutin
  • pečuj u pacienta o hygienu dutiny ústní
  • važ pacienta v intervalech dle ordinace lékařa a sleduj vývoj tělesné hmotnosti
  • přistupuj k pacientovi ohleduplně a laskavě, pobízej ho ke spolupráci

posílení zdraví

  • poskytni pacientovi informace o individuálních nutričních potřebách
  • doporuč pacientovi péči dentální hygienistky
  • doporuč pacientovi psychiatrickou péči, rodinnou terapii
  • pouč pacienta s plánovanou operací o předoperačních i pooperačních potřebách a úpravách stravy
  • nauč pacienta, jak správně připravovat jídlo a bezpečně provádět krmení v případě dlouhodobé výživy sondou

Související lékařské diagnózy:

Související ošetřovatelské anamnézy:

loga
Zavřít