Definice
Stav, kdy příjem živin nekryje metabolické potřeby organizmu.
Příčiny vzniku
- neschopnost požít potravu
- neschopnost strávit potravu
- neschopnost vstřebat živiny
- zvýšené metabolické požadavky
- nedostatek informací nebo mylné informace
- nedostatek jídla
- odpor k jídlu
- porucha chuti
- nedostatečný zájem o jídlo
Určující znaky
subjektivní
- odpor k jídlu
- změněné chuťové pocity
- pocit sytosti dostavující se ihned po příjmu jídla
- bolesti břicha, křeče
- nezájem o jídlo
objektivní
- tělesná hmotnost o 20 % nižší, než je ideální hmotnost
- ubývání na váze navzdory přiměřenému příjmu potravy
- denní příjem potravy menší než příjem doporučený
- bledé spojivky a sliznice
- slabost žvýkacích a polykacích svalů
- zánět dutiny ústní, soor
- slabý svalový tonus
- nadměrná ztráta vlasů
- průjem nebo steatorea
- úbytek podkožního tuku
- úbytek svalové hmoty
- abnormální laboratorní výsledky – pokles albuminu
- elektrolytová nerovnováha
Očekávané výsledky
- pacient pochopí příčiny, jsou-li známy
- pacient pochopí potřebné intervence
- pacient dosáhne požadovaného přírůstku na váze
- u pacienta se normalizují laboratorní hodnoty
- u pacienta vymizí známky malnutrice
- pacient si udržuje přiměřenou tělesnou hmotnost